klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Trinidad en Tobago
Trinidad en Tobago is het meest zuidelijk gelegen land in het Caraïbisch gebied. Het land bestaat uit twee eilanden: Trinidad en het kleinere Tobago. Trinidad zou eigenlijk bij Zuid-Amerika ingedeeld moeten worden op basis van de geografische ligging en de zeer korte afstand (ongeveer tien kilometer) tussen Venezuela en Trinidad. Op basis van de historie en de kenmerken van Trinidad en Tobago wordt het land echter ingedeeld bij de Caraïben. Trinidad en Tobago kent een tropisch moessonklimaat met een droog seizoen van januari tot mei en een regenseizoen dat in juni begint en pas in december eindigt. Op jaarbasis ontvangt Trinidad gemiddeld 2110 millimeter neerslag. Het kleinere Tobago is iets natter met gemiddeld 2500 mm. De Northern Range, een heuvelgebied in het noorden van het eiland Trinidad, is met neerslaghoeveelheden die oplopen tot ruim 3800 millimeter aanzienlijk natter dan de rest van het eiland.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Trinidad en Tobago
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Trinidad en Tobago is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Port of Spain
Scarborough
Tobago
Trinidad
     

Temperaturen
De maximumtemperatuur varieert van 30 tot 32 graden Celsius. De minimum temperatuur die gemiddeld 20 tot 25 graden bedraagt wordt aan het einde van de nacht, vlak voor zonsopkomst, bereikt. Vanwege de vrij hoge relatieve luchtvochtigheid die er heerst (gemiddeld 83 tot 87 procent) voelt het vaak warmer aan dan het is. Vooral in de binnenlanden, waar de wind amper effect heeft, kan het zeer klam aanvoelen. De hoogste temperaturen worden over het algemeen in de zuidelijke helft van Trinidad gemeten, waar dagtemperaturen van 34 tot 35 graden geen zeldzaamheid zijn.

 

Orkanen
Trinidad en Tobago liggen net buiten de gangbare routes voor orkanen en tropische depressies. Toch bestaat de kans dat de eilanden getroffen worden door een zware tropische storm of zelfs een orkaan. Zo heeft orkaan Flora in 1963 flinke schade toegebracht aan het eiland Tobago en heeft Trinidad in 1974 veel last gehad van tropische storm Alma. De frequentie waarmee Trinidad en Tobago te maken krijgen met tropische stormen ligt een stuk lager dan de andere eilanden in het Caribisch gebied. Ook is de kans dat het een orkaan betreft relatief klein.

Klimaatcijfers
Verspreid over Trinidad en Tobago vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Port of Spain en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Trinidad en Tobago.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 20 8 14 27
februari 30 20 8 8 26
maart 31 21 8 10 26
april 31 22 8 6 27
mei 32 23 7 20 27
juni 31 23 6 21 27
juli 31 22 6 25 28
augustus 31 22 7 24 28
september 31 22 7 20 29
oktober 31 22 6 21 29
november 31 22 6 26 28
december 30 21 7 21 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Port of Spain. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Trinidad en Tobago moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Trinidad en Tobago
Trinidad en Tobago informatie
Trinidad en Tobago overheid
Trinidad en Tobago reisinformatie
Trinidad en Tobago startpagina
Trinidad en Tobago toerisme
wikipedia
winterzon op Trinidad en Tobago
... meer Trinidad en Tobago

climate of Trinidad & Tobago

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact