klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Tsjaad
Tsjaad is een land gelegen in Centraal-Afrika. Behalve grenzend aan de landen Soedan, Centraal-Afrikaanse Republiek, Kameroen, Nigeria, Niger en Libi ligt Tsjaad ook aan het gelijknamige Tsjaadmeer. De voormalige Franse kolonie is sinds het jaar 1960 onafhankelijk. Het noordelijke deel van Tsjaad ligt in de Saharawoestijn. Onderdeel van het land is het Tibestigebergte in het noordwesten en het Hoogland van Ennedi in het noordoosten. De berg Emi Koissi is met een hoogte van 3415 meter veruit het hoogste punt in Tsjaad. Grote delen van Tsjaad zijn onbewoond, wat vooral te maken heeft met de lastige leefomstandigheden die door het vooral droge en hete klimaat veroorzaakt worden. Tsjaad kent een drietal klimaatsoorten. Het gebied ten noorden van het Tsjaadmeer heeft een warm woestijnklimaat. Het zuiden heeft een tropisch savanneklimaat dat in noordelijke richting overgaat in een warm steppeklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Tsjaad
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Tsjaad is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Abeche
Bongor
Doba
Faya Largeau
Ndjamena
Sarh
   

Regen
In de noordelijke helft van Tsjaad komt regen weinig tot zeer weinig voor. Als het al regent dan is dat in de zomermaanden. De zuidelijke helft kent wel een duidelijk regenseizoen dat afhankelijk van de regio begint in mei of juni en eind september of medio oktober alweer voorbij is. In deze periode neemt zowel het aantal regendagen toe alsmede de intensiteit van de regenbuien. Vooral in de tropische laaglanden van Tsjaad kunnen de neerslaghoeveelheden in de maanden juli en augustus soms flink oplopen.

Temperatuur
Tsjaad is niet geheel onbekend met het fenomeen hitte. Het woestijnachtige noorden van Tsjaad heeft vanaf maart tot en met oktober te maken met temperaturen die gemiddeld oplopen naar 35 tot 44 graden Celsius. Lokaal kan het incidenteel nog iets warmer worden. Het gaat dan om de officieel gemeten temperaturen in de schaduw. In de zon kan het gemakkelijk nog wat warmer worden. De zuidelijke helft kent haar warmste periode voor aanvang van het regenseizoen. De gemiddelde maximumtemperatuur loopt al vrij snel op naar 35 tot meer dan veertig graden in maart en april, waarna het kwik langzaam daalt. Sommige gebieden zoals bijvoorbeeld hoofdstad Ndjamena kennen na de zomer nog een tweede opleving van de temperatuur waarna het kwik langzaam weer iets daalt.

 

Natuurverschijnselen
Tsjaad heeft te maken met een aantal problemen en verschijnselen die (deels) met het klimaat te maken hebben. Allereerst is er binnen de savanne en graslanden altijd de mogelijkheid van droogte. Niet ieder jaar wordt de gemiddelde neerslagsom gehaald. Vooral in de overgangsgebieden naar de woestijn toe is er altijd kans op periodes van extreme droogte met alle mogelijke gevolgen voor mens, dier en planten. Een tweede mogelijk probleem voor planten wordt gevormd door periodieke sprinkhanenplagen. De woestijnsprinkhanen kunnen vrijwel complete oogsten vernietigen waardoor er hongersnood voor kan komen in Tsjaad. Incidenteel kunnen er door een sterke noordoostelijke wind zware zandstormen voorkomen die het dagelijks leven totaal kunnen ontregelen.

Klimaatcijfers
Verspreid over Tsjaad vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Ndjamena en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Tsjaad.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 32 14 10 0 n.v.t.
februari 35 17 10 0 n.v.t.
maart 39 21 9 1 n.v.t.
april 41 25 9 1 n.v.t.
mei 39 26 9 4 n.v.t.
juni 36 24 9 7 n.v.t.
juli 32 22 7 12 n.v.t.
augustus 30 21 7 14 n.v.t.
september 33 22 8 8 n.v.t.
oktober 36 21 9 2 n.v.t.
november 35 17 10 0 n.v.t.
december 33 15 10 0 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Ndjamena. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Tsjaad moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Tsjaad
Tsjaad informatie
Tsjaad informatie
Tsjaad reisinformatie
Tsjaad toerisme
wikipedia
world factbook
... meer Tsjaad

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact