klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van TsjechiŽ
TsjechiŽ heeft drie verschillende klimaten: een gematigd zeeklimaat met zachte zomers en vrij milde winters (type Cfb volgens de KŲppen classificatie) en een gematigd landklimaat (type Dfb) met koelere winters en redelijke hoeveelheden neerslag op jaarbasis en een koel landklimaat (type Dfc). De lagere temperaturen en hogere neerslaghoeveelheden zijn vooral van toepassing op de hoger gelegen gebieden van TsjechiŽ. De lager gelegen gebieden rondom Praag (Centraal Bohemen) en Brno (Zuid MoraviŽ) zijn aanzienlijk droger dan de rest van TsjechiŽ. Met neerslaggemiddeldes van zo'n 400 tot 600 millimeter op jaarbasis is het hier ook een stuk droger dan in Nederland, waar gemiddeld zo'n 700 tot 800 mm per jaar valt.
TsjechiŽ heeft door de ligging wat invloed van zee, maar deze is zeer beperkt. Depressies en neerslag worden door de bergen vaak op afstand gehouden, waardoor de lager gelegen gebieden in het land relatief droog zijn. Omdat de gemiddelde hoogtes van de bergen en hoogvlaktes meevalt, dalen de temperaturen niet zo ver als in het zuidelijker gelegen Oostenrijk.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in TsjechiŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor TsjechiŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Brno
Ceske Budejovice
Cesky Krumlov
Domaělice
Karlovy Vary
Kutna Hora
Lipno nad Vltavou
Lipnomeer
Olomouc
Ostrava
Pardubice
Pilsen
Praag
Reuzengebergte
Sumava (Boheemse Woud)
Telc
éatec

Zomer in TsjechiŽ
De zomermaanden in TsjechiŽ zijn redelijk warm en natter dan de wintermaanden. In Centraal Bohemen en het zuidwesten van MoraviŽ is het op veel dagen zomers weer met ongeveer 12 tot 16 dagen neerslag, zo'n 6 tot 8 uur zonneschijn per dag en over het algemeen weinig wind. Door de aanvoer van warme lucht uit Rusland kunnen de temperaturen overdag oplopen tot tropische waarden van dertig graden en hoger. Ook in de hoger gelegen gebieden is het dan warm, maar loopt de temperatuur meestal niet zo ver op als in de dalen. Regen- en onweersbuien die aangevoerd worden of boven TsjechiŽ ontstaan kunnen in de zomer soms zorgen voor flinke buien met grote hoeveelheden regen.
Wie niet persť hele dagen aan het zwembad of strand wil liggen, maar binnen een redelijke afstand wel een echt andere cultuur wil meemaken met een redelijke kans op aangenaam weer kan voor een zomervakantie uitstekend terecht in TsjechiŽ. De prijzen van hotels, campings en privťwoningen in combinatie met de soms zeer indrukwekkende natuur maken TsjechiŽ tot een populair vakantieland.

Extreem weer
Door de beschutte ligging heeft TsjechiŽ geen kans op orkanen en is ook de kans op stormen vrij klein. Gemiddeld genomen is de windkracht op veel plaatsen toch al vrij laag, het zijn vooral gebieden waar wat meer hoogteverschillen zijn waar door een fŲhneffect een sterke wind kan voorkomen. Waar TsjechiŽ wel mee te kampen heeft zijn overstromingen die vooral in het late najaar en de vroege zomer voor kunnen komen. Hevige regenval die soms dagenlang aan kan houden zorgt soms voor flinke overstromingen verspreid over het hele land, waarbij regelmatig doden vallen en de schade soms enorm is.
Hoewel in het voorjaar de hoeveelheden neerslag nog meevallen, is het vooral de combinatie van smeltwater met regen die ervoor zorgt dat de rivieren onvoldoende capaciteit hebben om al het water af te voeren. De sneeuw die in de Bohemen en het Reuzengebergte valt smelt in het voorjaar met een flinke piek in de maand april en soms mei.

Winter
De winter is in TsjechiŽ een stukje koeler dan in Nederland. In de dalen liggen de temperaturen overdag iets boven het vriespunt en komt er tijdens de meeste nachten lichte tot matige vorst voor. Als er neerslag valt is het regelmatig in de vorm van sneeuw, waarbij er soms overlast kan zijn door grotere hoeveelheden sneeuwval binnen een etmaal. Omdat de winter de meest droge periode is in Centraal Bohemen (incl. de hoofdstad Praag) en MoraviŽ valt het meestal wel mee. De totale neerslaghoeveelheden liggen in deze gebieden rond de 20 tot 35 millimeter per maand in de winter.
In de hoger gelegen gebieden is het een andere zaak. Met temperaturen die in de periode december tot en met februari het grootste deel van de periode onder het vriespunt liggen en neerslaghoeveelheden die aanzienlijk hoger zijn dan in de dalen is TsjechiŽ een land dat veel gebieden kent die in de winter wit zien door sneeuw en ijs. Gemiddeld genomen zijn de skipistes hier minder spectaculair dan in Oostenrijk en Zwitserland, maar zeker voor beginnende skiŽrs en gezinnen met jonge kinderen die op wintersport willen gaan is TsjechiŽ een uitstekende bestemming. De meeste skigebieden vind je in het Reuzengebergte, waar je op hoogtes tussen de 1000 en ruim 1600 meter zo'n 75 kilometer aan skipistes vind. Minder sneeuwzeker en een stuk kleiner wat betreft skimogelijkheden zijn de skioorden in het Ertsgebergte en de Zuid Bohemen. Het skiseizoen loopt in TsjechiŽ van november of december tot en met eind maart.

TIP: TsjechiŽ voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar TsjechiŽ dan kun je op de website TsjechiŽ voor beginners enorm veel goede informatie over TsjechiŽ halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere eten & drinken, bezienswaardigheden in TsjechiŽ, vervoer in TsjechiŽ, vakantie in TsjechiŽ en alles over het weer in TsjechiŽ.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen als een gemiddelde voor TsjechiŽ gezien worden. Houd er rekening mee dat het in de lager gelegen gebieden warmer en droger is en in de hoger gelegen gebieden (Ertsgebergte, Zuid Bohemen en Reuzengebergte) koeler en natter is.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 0 -6 2 11 n.v.t.
februari 2 -5 2 12 n.v.t.
maart 7 -2 4 13 n.v.t.
april 12 1 6 13 n.v.t.
mei 17 5 7 14 n.v.t.
juni 20 9 7 16 n.v.t.
juli 21 11 7 15 n.v.t.
augustus 22 12 7 17 n.v.t.
september 19 9 5 12 n.v.t.
oktober 13 4 4 13 n.v.t.
november 5 -1 2 15 n.v.t.
december 1 -4 2 14 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor TsjechiŽ, waarbij aangetekend moet worden dat de kans op winters weer in de hoger gelegen gebieden groter is en de kans op zomers weer in de hoger gelegen gebieden juist lager is. In de lager gelegen gebieden is de kans op langdurige neerslag kleiner.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over TsjechiŽ
alles over TsjechiŽ
beste reistijd zonvakantie TsjechiŽ
bezienswaardigheden top 10
bijzondere plaatsen
mooiste dorpjes in TsjechiŽ
steden in TsjechiŽ
TsjechiŽ
TsjechiŽ informatie
TsjechiŽ informatie
TsjechiŽ reisinformatie
TsjechiŽ startpagina
TsjechiŽ tips
TsjechiŽ toerisme
TsjechiŽ voor beginners
wikipedia
... meer TsjechiŽ

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact