klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Praag (TsjechiŽ)
Praag is de hoofdstad van TsjechiŽ en de belangrijkste toeristische bestemming van het land. Jaarlijks komen miljoenen toeristen af op deze prachtige stad aan de rivier de Moldau, die volgens velen tot de mooiste steden van Europa behoort.
Praag ligt in de provincie Midden-Bohemen en heeft een gematigd landklimaat met kenmerken van een zeeklimaat. Zo zijn de winters fris zonder echt koud te worden en zijn de zomers warm zonder dat er periodes van langdurige hitte zijn. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Praag is 37,8 graden Celsius in het jaar 1983. Met gemiddeld iets meer dan vijfhonderd millimeter neerslag op jaarbasis is Praag droger dan de Franse hoofdstad Parijs, waar gemiddeld per jaar zo'n 600 mm regen en sneeuw gemeten wordt.

De winters in Praag zijn vrij grijs en fris. Omdat de regio omringd wordt door bergen en heuvels valt de windkracht meestal wel mee, waardoor de gevoelstemperatuur soms iets hoger ligt dan de werkelijk gemeten temperatuur. Op een winterse dag met enkele graden vorst kan het daarom altijd nog vrij aangenaam aanvoelen in Praag. Een uitzondering is als een zwaar hogedrukgebied boven de Oostzee of Duitsland ligt waardoor er een zeer sterke oostelijke stroming ontstaat die zeer koude lucht vanuit Rusland aanvoert met daarbij vrij krachtige oostenwind. Het is dan guur en koud in Praag en bij de omschakeling naar warmer weer kan er overlast ontstaan door sneeuwval. Dit is vooral het geval als de dooi vanuit het het westen of noordwesten invalt.
In de zomer is Praag vrij zonnig, niet te nat en aangenaam warm. Op veel dagen ligt de dagtemperatuur tussen de 20 en 25 graden. Het aantal dagen dat het koeler is dan twintig graden is vrij beperkt en soms is het in de stad tropisch warm met maar liefst dertig graden of nog iets daarboven. Regen die in de zomermaanden valt is vooral in de vorm van buien, die niet zelden gepaard gaan met onweer. In het voorjaar, maar ook nog in juni en juli kunnen er periodes zijn van enkele dagen zware regelva
l.

Betaal niet teveel voor je hotel
De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Praag. Wil je in ťťn keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Praag. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kun boeken voor jouw reisdata!

TIP: Praag voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Praag dan kun je op de website Praag voor beginners enorm veel goede informatie over de stad Praag halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere eten & drinken, musea en bezienswaardigheden in Praag, reizen naar Praag, alles over het weer in Praag en alles voor een geslaagde stedentrip naar Praag.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor Praag:

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (įC)
januari 1 -4 2 14 n.v.t.
februari 4 -3 3 13 n.v.t.
maart 9 0 4 13 n.v.t.
april 14 3 6 12 n.v.t.
mei 19 8 7 14 n.v.t.
juni 23 11 7 14 n.v.t.
juli 24 13 7 14 n.v.t.
augustus 24 12 7 13 n.v.t.
september 20 9 5 12 n.v.t.
oktober 14 5 4 13 n.v.t.
november 7 1 2 15 n.v.t.
december 3 -2 2 15 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Praag
bijzondere plaatsen in Praag
goedkoop naar Praag
Praag bezienswaardigheden
Praag informatie en tips
Praag informatie
Praag nu
Praag officiŽle site
Praag reisinformatie
Praag startpagina
Praag tips
Praag voor beginners
wikipedia
... meer Praag

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact