klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van TunesiŽ
TunesiŽ staat onder invloed van de Middellandse Zee, de Sahara woestijn en het Atlasgebergte. Hierdoor kent het land ook een drietal klimaatzones. Het noorden van TunesiŽ heeft een warm zeeklimaat ofwel een Middellandse zeeklimaat. Milde doch natte winters worden afgewisseld met droge warme zomers, waarin de zon uitbundig schijnt. In het zuiden van TunesiŽ zit je in de bovenste regionen van de Sahara woestijn met het bijbehorende warme woestijnklimaat. De zone tussen de Sahara en de koelere en nattere kustgebieden in het noorden hebben een steppeklimaat. Hier vind je onder andere de vele ingedroogde zoutmeren waarvan het overduidelijk op satellietfoto's Chott El-Jerid met maar liefst 250 bij 60 kilometer de grootste is.
De uitlopers van het Kleine Atlasgebergte zorgen ervoor dat depressies vanuit de Middellandse Zee vrijwel niet verder het land in kunnen komen, tenzij de depressies vanuit de oostelijke richting komen. Dit heeft ertoe bijgedragen dat de zoutmeren in de loop van de jaren zover uit hebben kunnen drogen dat er indrukwekkende zoutpannen overgebleven zijn. Je ziet de vegetatie ook snel veranderen als je verder zuidwaarts trekt in TunesiŽ.

 

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in TunesiŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor TunesiŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Djerba
Gabes
Hammamet
Kerkennah
Mahdia
Monastir
Port El Kantaoui
Sfax
Skanes
Sousse
Tozeur
Tunis

Zomer in TunesiŽ
De zomermaanden zijn zonder enige uitzondering warm in TunesiŽ. Langs de noordkust kunnen de temperaturen door de Middellandse Zee nog iets getemperd worden en zijn maximumtemperaturen van 30 tot 35 graden heel normaal in de zomer. Regen komt bijna niet meer voor in deze warmste periode, zelfs in het relatief wat nattere noordwesten van het land is het dan vrijwel alle dagen droog. In de kustplaatsen langs de Golfe de GabŤs en de Golfe d'Hammamet kan het kwik in de heetste maanden (juli, augustus) makkelijk oplopen tot maar liefst 40 graden of nog iets daarboven. De hoogste temperaturen worden echter gemeten in het gebied ten zuiden van de stad Gafsa. Tussen Gafsa en het uiterste zuidelijke puntje van TunesiŽ zijn temperaturen overdag van veertig tot boven de vijftig graden Celsius zeer gewoon in de periode eind juni tot begin september. De meeste westerse toeristen vinden dergelijke temperaturen zeer onaangenaam.
Ook in de populaire badplaatsen zoals Monastir, Djerba, Sousse en Hammamet moet je in de zomer voorbereid zijn op een vakantie waarin de temperaturen flink op kunnen lopen. Het zwembadwater en de zee zijn dan de beste plekken om te vertoeven.

Winter
In de winter is het een stuk koeler in TunesiŽ. Langs de kusten is het mild en vrij warm met middagtemperaturen die gemiddeld tussen de vijftien en twintig graden liggen. Vooral in het noorden is het dan echter wel minder zonnig en vooral een stuk meer  regenachtig dan in de zomer. In de stad Tunis valt jaarlijks ruim vierhonderd millimeter regen, waarvan een zeer groot deel in de periode oktober tot en met maart valt. Het uiterste noordwesten, waar het land grenst aan Algerije, valt zelfs het dubbele. Dit deel van TunesiŽ behoort daarmee tot de natste gebieden van het noordelijke deel van Afrika.
In de hoger gelegen gebieden van het Kleine Atlasgebergte kan het in de winter vriezen en is zelfs een vlok sneeuw zeer goed mogelijk. Wie van plan is om TunesiŽ als wintersport vakantie te boeken moet dat echter snel vergeten. De hoeveelheden sneeuw zijn hier zelden voldoende om het gebied serieus te ontwikkelen als skigebied. De gebieden langs de kust lenen zich echter nog uitstekend voor een goede winterse escape. Deze periode is ook het ideale moment om je voordeel te doen door een van de vele last minute vakanties naar TunesiŽ te boeken.

UV-straling
De kracht van de zon is in TunesiŽ vrij sterk. Voor de meeste Nederlanders zal onbeschermd de zon in gaan in de zomermaanden als snel leiden tot verbranding van de huid indien er niet gesmeerd wordt met zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor. Ook in het voor- en najaar is de zon al best fel en is er een redelijk risico op verbranding.

Zon
De zon brandt volop in TunesiŽ. Wie een zonvakantie naar ťťn van de kustplaatsen wil boeken is in de zomer bijna gegarandeerd van zonnig weer. Langs de oostelijke kustplaatsen schijnt de zon gemiddeld op jaarbasis zo'n 3100 tot 3200 uur. Het noorden van het land scoort iets onder de drieduizend zonuren en het uiterste zuiden is de topper met bijna vijfendertighonderd zonuren gemiddeld op jaarbasis.

 

Extremen
TunesiŽ kent vrijwel geen overstromingen (wel mogelijk in het noorden), geen extreme kou en geen orkanen. Een fenomeen waar men in TunesiŽ wťl last van kan hebben is de Chili, een lokale benaming voor de Sirocco. Deze wind die uit zuidelijk richting komt zorgt voor onaangename omstandigheden waardoor het dagelijks leven vrijwel stil komt te liggen. Dit verschijnsel doet zich vooral voor in het voorjaar en in mindere mate in het najaar. De Chili kan langer dan ťťn dag aanhouden. Tijdens deze wind wordt er veel woestijnzand en stof meegevoerd, waardoor de lucht flink roodbruin kan kleuren.
Als de Chili de Middellandse Zee bereikt heeft dat meestal een hele snelle stijging van de temperatuur en een flinke daling van de relatieve luchtvochtigheid tot gevolg. Temperaturen kunnen zomaar oplopen tot zeer ver boven de veertig graden. De relatieve luchtvochtigheid die normaal langs de kust van TunesiŽ tussen de zeventig en tachtig procent ligt kan dalen naar slechts tien tot twintig procent tijdens de Chili.

TIP: TunesiŽ voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar TunesiŽ dan kun je op de website TunesiŽ voor beginners enorm veel goede informatie over TunesiŽ halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere steden en dorpen in TunesiŽ, de vele bezienswaardigheden die het land telt, het weer in TunesiŽ, vakantie in TunesiŽ en de top 7 hotels & resorts in VenetiŽ .

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens kunnen als een gemiddelde voor TunesiŽ gezien worden. Lokaal zijn afwijkingen uiteraard mogelijk, zeker op het gebied van mogelijke neerslaghoeveelheden. Het noorden is doorgaans natter, het zuiden veel droger. De temperaturen zijn in de woestijn hoger. In de winter is het in de bergen koeler dan hier beschreven. De woestijngebieden in het zuiden van het land zijn in de zomer warmer dan hieronder beschreven.
Klimaatinformatie voor specifieke streken of plaatsen wordt op de aparte klimaatpagina's van plaatsen op TunesiŽ gegeven.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 16 9 6 8 15
februari 17 8 7 7 15
maart 19 10 8 7 15
april 22 12 9 6 16
mei 25 15 10 4 18
juni 30 20 11 2 21
juli 33 22 12 1 25
augustus 33 23 11 1 27
september 30 20 9 3 26
oktober 26 17 8 5 24
november 22 12 7 7 21
december 18 9 6 8 17
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor TunesiŽ. De kans op winters weer geldt alleen voor de hoger gelegen gebieden in de bergzone van TunesiŽ. De UV-index kan in het noorden iets lager zijn en in het zuiden iets hoger.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over TunesiŽ
TunesiŽ bezienswaardigheden top 10
TunesiŽ informatie
TunesiŽ informatie
TunesiŽ overheid
TunesiŽ reisinformatie
TunesiŽ voor beginners
wikipedia
... meer TunesiŽ

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact