klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Turkije
Turkije heeft drie verschillende klimaatzones. Langs de kusten heerst een mediterraan ofwel zeeklimaat (type Cs volgens het Köppensysteem) met milde winters, warme zomers en weinig neerslag in de zomermaanden. Het oostelijke deel van het land heeft een gematigd landklimaat (type Df) met neerslag in alle jaargetijden en centraal Turkije heeft een steppeklimaat (Bs) met relatief weinig neerslag op jaarbasis, vrij koele winters en warme zomers.
De informatie die op deze pagina staat is algemene klimaatinfo over Turkije. Op de pagina's met klimaat informatie per stad, dorp of streek staat uitgebreide informatie voor die specifieke plaats met de bijbehorende cijfers en statistieken.

Vakantie in Turkije
Turkije behoort tot de meest populaire zonbestemmingen onder de Nederlandse en Belgische toeristen. De vele uren zon en de hoge temperaturen zorgen ervoor dat je zeker in de periode juni tot en met september meer dan uitstekend weer hebt voor een strandvakantie. De vele all-inclusive resorts langs de kust hebben alles in huis om je één tot twee weken te vermaken. Het aanbod aan vliegvakanties naar Turkije is enorm groot. Vooral langs de Turkse Rivièra, waar badplaatsen zoals Antalya, Side, Belek en Alanya liggen, doet het erg goed.

Wie een vakantie naar Turkije wil boeken die kan het beste voor een reisorganisatie kiezen die SGR-garantie biedt. Het verleden heeft bewezen dat de kleinere Turkije-specialisten niet altijd even betrouwbaar zijn. Veilig en vertrouwd boek je onder andere bij Sunweb, TUI, Corendon en de VakantieDiscounter. Vergeet overigens niet om voor vertrek naar een Turkse bestemming je Turkije e-visum aan te vragen. Als je niet in aanmerking komt voor het e-visum dan moet je een normaal visum aanvragen. Bekijk de Turks Consulaat contactgegevens voor waar je dat kunt doen. Bekijk voordat je naar Turkije reist ook altijd naar het actuele reisadvies voor Turkije.

Bekijk alle Turkije vakanties bij Sunweb
Bekijk alle Turkije vakanties bij Corendon
Bekijk alle Turkije vakanties bij TUI

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Turkije
Voor Turkije is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Adana
Alanya
Ankara
Antalya
Aspendos
Avsallar
Belek
Bitez
Bodrum
Bursa
Cesme
Çolakli
Dalaman
Dalyan
Datca
Diyarbakir
Fethiye
Gumbet
Icmeler
Incekum
Istanbul
Izmir
Kas
Kemer
Kızılağaç
Konyaalti Beach
Kumköy
Kusadasi
Lara
Manavgat
Marmaris
Mersin
Nevsehir
Okurcalar
Oludeniz
Örensehir
Ovacik
Perge
Samsun
Side
Torba
Trabzon
Turgutreis
Türkler
Turkse Rivièra
Turunc

 

Winters weer
Wie bij Turkije denkt aan zon, zee en strand heeft daar gelijk in als het gaat om de zomermaanden. In de winter kan het ook in Turkije sneeuwen en vriezen. Vooral in de berggebieden kan het flink raak zijn met lage temperaturen en veel sneeuwval. Er zijn gebieden waar de sneeuw maandenlang blijft liggen. Hierdoor is het ook in Turkije mogelijk om de ski's aan te binden en te genieten van een wintersportvakantie. Op sommige bergtoppen blijft de sneeuw het hele jaar liggen. Deze bergen bevinden zich helemaal in het oosten van Turkije, tegen de grens met Armenië aan. Op hoogtes van vier tot ruim vijf kilometer stijgen de temperaturen zelden boven het vriespunt uit. In deze periode kun je ook je voordeel doen met de vele aanbiedingen van last minute reizen naar Turkije.
Niet alleen in de bergen kan het winters zijn, ook het gunstiger gelegen Istanbul wordt in de winter wel eens lam gelegd door sneeuwval. De hoofdstad Ankara heeft vrijwel elke winter wel met dit verschijnsel te maken. Langs de Middellandse Zeekusten is de kans op een witte laag vrijwel te verwaarlozen.

Neerslag
De meeste neerslag valt in Turkije in de wintermaanden. In het Lycië-gebergte ten oosten van populaire badplaatsen als Antalya, Belek en Side is het erg nat in de periode november tot en met maart. In dit gebied valt op jaarbasis zo'n tweeduizend millimeter regen waarvan ruim driekwart in die periode valt.
Op de Centraal Anatolische hoogvlakte, tussen de bergketens in, heerst een steppeklimaat en is het flink droger dan in de rest van Turkije, voornamelijk omdat neerslaggebieden door de bergen dit deel van Aziatisch Turkije vrijwel niet kunnen bereiken. Op jaarbasis valt hier slechts zo'n 300 tot 450 millimeter neerslag en is ook de relatieve luchtvochtigheid lager dan in andere delen van het land. Het oosten en zuidoosten hebben jaarlijks zo'n 1200 tot 1600 mm neerslag die in de wintermaanden grotendeels in de vorm van sneeuw valt. Deze gebieden behoren daarmee tot de nattere plekken van Turkije.

Neerslag in de kustgebieden
Langs de kusten in het zuiden en westen is de neerslag te vergelijken met de hoeveelheden die in ons land vallen, zo'n 600 tot 800 mm per jaar. Het verschil met Nederland is dat hoeveelheden bij ons redelijk verdeeld zijn over het jaar en dat de Turkse kusten de meeste neerslag te verwerken krijgen in het late najaar en de winter en de zomers juist weer een stuk droger zijn. Wekenlang geen regen is op een aantal plaatsen meer regel dan uitzondering in de hete zomermaanden.

Hitte
De zomermaanden zijn in Turkije warm tot soms zeer heet. Vrijwel elk jaar komen er wel berichten uit Turkije over hittegolven met temperaturen van 40 graden en hoger. De heetste streek van Turkije is het oosten van de kust langs de Middellandse Zee. Vooral steden als Adana en Mersin zijn erg warm, de dagtemperaturen lopen in juli en augustus gemiddeld op tot zo'n 34 tot 35 graden.
Ook langs de populaire kusten langs de Golf van Alanya en de Egeïsche Zee is het warm in de zomer. Zelden komen de maximum temperaturen niet boven de dertig graden uit en ook 's nachts blijft het lang warm en zwoel. Alleen in het voorjaar en het late najaar kan het 's avonds wat sneller afkoelen en kan een trui of vest nodig zijn als je buiten zit.

Zwarte Zee
Aanzienlijk minder warme kustplaatsen vind je langs de Zwarte Zee. Hier lopen de thermometers gemiddeld op naar zo'n 25 tot 30 graden in de zomermaanden en is het ook in de avonduren iets koeler dan in de plaatsen langs de Middellandse Zee. Wie een zonvakantie naar een plaats langs de Zwarte Zee wil boeken moet er rekening mee houden dat het zonseizoen hier korter is (half juni tot half september) dan de kusten in het zuiden en dat de hoeveelheid zonneschijn op jaarbasis hier ook aanzienlijk minder is, vooral aan de oostkant van de Zwarte Zeekust.

Klimaatcijfers
Turkije heeft teveel verschillende klimaatzones en klimaatgegevens dat het onmogelijk is om de cijfers voor heel Turkije in één tabel samen te vatten. Daarom beperken we ons in de onderstaande tabel tot de Turkse Riviéra.
De onderstaande cijfers zijn op basis van langjarige klimaatgegevens en vormen een gemiddelde voor de kustgebieden langs de Egeïsche kust en de Golf van Antalya. Langs deze twee kusten liggen vrijwel alle populaire Turkse badplaatsen.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 14 6 5 13 17
februari 14 7 6 10 16
maart 17 8 7 9 16
april 21 10 9 7 17
mei 25 14 10 5 19
juni 30 18 13 3 23
juli 34 21 13 2 24
augustus 33 21 13 2 25
september 30 18 11 3 24
oktober 25 15 8 6 23
november 19 10 6 8 20
december 15 7 5 12 17
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info gelden ook weer voor de Turkse Riviéra, voor deze informatie over andere gebieden in Turkije moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Turkije
beste reistijd Turkije zonvakantie
bijzondere plaatsen in Turkije
mooiste dorpjes in Turkije
reisadvies Turkije
Turkije bezienswaardigheden top 10
Turkije informatie
Turkije informatie
Turkije reisinformatie
Turkije tips
Turkije visum aanvragen
welkom in Turkije
winterzon in Turkije
zomerzon in Turkije
... meer Turkije

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact