klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Istanbul (Turkije)
Istanbul is niet de hoofdstad, maar wel de grootste stad van Turkije. Het is de enige stad ter wereld die op 2 continenten ligt. Het westelijke deel van de stad ligt in Europa, het oostelijke deel in Azi. Deze twee delen van de stad worden gescheiden door de Bosporus die van de Zwarte Zee naar de Zee van Marmaris loopt.

Istanbul heeft officieel een Middellandse zeeklimaat, hoewel de invloed van het zeewater hier minder sterk is dan bij de plaatsen langs de zuidkust van Turkije. Zo kan het voorkomen dat het rond eind april / begin mei zeer koel en regenachtig is. Temperaturen die dan ruim 10 graden onder het gemiddelde liggen kunnen dan voorkomen. In de maanden januari en december kan sneeuwval voorkomen waardoor de stad soms vrijwel geheel lam komt te liggen. Vaak verdwijnt de sneeuw bijna net zo snel weer als dat het gevallen is. Wie de stad wil bezoeken kan dat het beste in de periode mei/juni of september/oktober doen. De maanden juli en augustus is het vaak te warm voor een stadsbezoek, hoewel het dan langs de Bosporus zeker 's avonds zeer aangenaam kan zijn.

Betaal niet teveel voor je hotel
De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Istanbul. Wil je in n keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Istanbul. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kun boeken voor jouw reisdata!

TIP: Istanbul voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Istanbul dan kun je op de website Istanbul voor beginners enorm veel goede informatie over Istanbul halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere reizen naar Istanbul, musea in Istanbul, de vele bezienswaardigheden die de stad telt, winkelen in Istanbul, de geschiedenis van Istanbul en uitgebreide informatie over het vervoer in Istanbul.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de stad Istanbul:

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 8 2 5 18 9
februari 9 3 6 15 8
maart 11 4 6 14 8
april 16 7 8 11 10
mei 21 12 10 9 15
juni 25 16 11 6 20
juli 27 18 12 4 23
augustus 27 18 11 4 24
september 24 15 9 7 22
oktober 19 12 6 11 19
november 15 8 5 14 14
december 11 5 4 17 11
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Istanbul

bezienswaardigheden Istanbul
bijzondere plaatsen in Istanbul
Istanbul
Istanbul in n dag
Istanbul startpagina
Istanbul tips
Istanbul voor beginners
winterzon informatie
... meer Istanbul

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact