klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Turkmenistan
Turkmenistan is een republiek gelegen in Centraal-Azië. Turkmenistan grenst aan de landen Kazachstan, Oezbekistan, Iran en Afghanistan, In het westen ligt Turkmenistan aan de Kaspische Zee. Turkmenistan heeft in het westen een koud woestijnklimaat (type BWk volgens de klimaatclassificatie van Köppen), overgaand in een koud steppeklimaat (type BSk). Het overwegend laag gelegen Turkmenistan profiteert van de ligging ten noorden van verschillende berggebieden in Afghanistan en Iran, waardoor depressies en regen moeite hebben om vanuit zuidelijke richting Turkmenistan te bereiken. Dit resulteert in een droog klimaat waarbij het najaar, de winter en het voorjaar relatief droog zijn en de zomerperiode ronduit droog te noemen is.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Turkmenistan
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Turkmenistan is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Asjchabad
Balkanabat
Mary
Türkmenabat
Türkmenbaşy
     

Grote temperatuursverschillen
De overwegend woestijnachtige gebieden zijn onderhavig aan soms zeer grote verschillen in temperatuur. Vooral in het voorjaar, als de thermometer overdag al op kan lopen naar ruim dertig graden, kan het lokaal aan de grond nog steeds vriezen. Ook wat betreft de hoogst gemeten temperaturen binnen een jaar en de laagste waardes binnen datzelfde jaar kunnen enorme verschillen voorkomen. Zo kan het in de zomer zomaar tegen de vijftig graden worden landinwaarts terwijl op dezelfde plek in de winter er dagen met bittere kou voor kunnen komen. Vooral in de oostelijke helft, waar de invloed van zeewater ontbreekt, kunnen er ook binnen één etmaal grote verschillen voorkomen tussen de nachttemperatuur en de maximumtemperatuur die overdag gemeten wordt.

 

Sneeuw
In de wintermaanden kan sneeuwval voorkomen, met name in de Kopet-Dag bergketen in het zuiden van Turkmenistan. Voor een pak sneeuw moet je vooral op een hoogte boven de vijftienhonderd meter boven de zeespiegel zijn, daaronder is de kans op sneeuw die blijft liggen veel kleiner. In de Turkmeense hoofdstad Asjchabad, gelegen aan de voet van het Kopet-Dag gebergte, kan het sneeuwen in december, januari en februari maar is het evenwel mogelijk dat het een aantal opeenvolgende jaren geen enkele sneeuwvlok gesignaleerd wordt.

Klimaatcijfers
Verspreid over Turkmenistan vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Asjchabad en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Turkmenistan.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 7 -2 4 8 n.v.t.
februari 9 -1 5 9 n.v.t.
maart 15 5 5 12 n.v.t.
april 23 11 7 12 n.v.t.
mei 30 16 9 9 n.v.t.
juni 35 20 11 3 n.v.t.
juli 38 23 12 2 n.v.t.
augustus 36 20 11 1 n.v.t.
september 31 15 10 2 n.v.t.
oktober 23 9 7 5 n.v.t.
november 16 4 6 6 n.v.t.
december 10 0 4 7 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Asjchabad. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Turkmenistan moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Turkmenistan
Turkmenistan informatie
Turkmenistan informatie
Turkmenistan reisinformatie
Turkmenistan startpagina
Turkmenistan vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer Turkmenistan

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact