klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Tuvalu
Tuvalu is een archipel gelegen in de Stille Oceaan (Grote Oceaan). Het ruim tienduizend inwoners tellende land wordt omringt door andere tropische paradijsjes zoals Fiji, de Salomonseilanden en Wallis en Futuna. Tuvalu ligt net als de Malediven maar net boven de zeespiegel, waardoor het zeer kwetsbaar is voor orkanen. Het grootste gevaar is mogelijke stijging van de zeespiegel de komende decennia als gevolg van de globale klimaatverandering. Men verwacht zelfs dat Tuvalu in de loop der tijd helemaal onder zee zal verdwijnen. Dat zal waarschijnlijk ook haar gevolgen hebben voor het internet topdomein .tv, wat gekoppeld is aan het land Tuvalu. Bij het verdwijnen in zee van Tuvalu zal het domein mogelijk door ICANN opgeheven worden. Het .tv domein is vooral internationaal erg populair, omdat letters ‘tv’ de afkorting vormen voor het Engelse woord ‘television’. Tuvalu kent een tropisch klimaat (type Af volgens de klimaatclassificatie van Köppen) met een zeer constante jaartemperatuur en redelijk hoge hoeveelheden regen binnen het hele jaar.

 

Toerisme
Het toerisme naar de prachtige atollen van Tuvalu is zeer beperkt. Ondanks de altijd hoge temperaturen (rond of iets boven de dertig graden overdag en rond de 25 graden als laagste temperatuur) is de lastige bereikbaarheid van Tuvalu hetgeen wat ervoor zorgt dat er geen massatoerisme op Tuvalu ontstaan is. Op het hoofdeiland Funafuti vind je enkele pensions en één door de overheid gerund hotel. Wie de moeite neemt om Tuvalu te bezoeken die zal getrakteerd worden op fraaie diepblauwe luchten waar de soms felwitte wolken en fraai contrast in vormen. Helemaal egaal blauw is de lucht zelden, waardoor fotografen in Tuvalu vrijwel altijd te maken hebben met goede omstandigheden om met paradijselijke plaatjes thuis te komen. Uit de wolken kunnen spontaan buien vallen, wat het weer op Tuvalu redelijk onvoorspelbaar maakt.

Slecht weer
Sprake van een dag met echt slecht weer is er niet zo vaak op Tuvalu. Het weer is eigenlijk overwegend wisselvallig en onvoorspelbaar. Het kan dagenlang droog blijven waarna er ineens een dag voorbijkomt waarbij er tientallen millimeters regen op één dag valt. Dit gebeurt in Tuvalu wel vrijwel altijd in de vorm van buien. Tuvalu heeft het geluk buiten de orkaangordel te vallen. De kans dat Tuvalu onder invloed van een dergelijk zware tropische storm komt is wel aanwezig, maar relatief klein in vergelijking tot de ten zuiden en noorden van Tuvalu gelegen eilanden.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor heel Tuvalu:
(lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 31 25 5 18 29
februari 31 25 6 18 29
maart 31 25 6 20 29
april 31 25 6 19 30
mei 31 25 5 18 30
juni 31 25 6 19 29
juli 31 25 6 20 29
augustus 31 25 6 20 29
september 31 25 7 19 29
oktober 31 25 6 19 29
november 31 25 6 18 30
december 31 25 5 17 30
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Tuvalu
Tuvalu informatie
Tuvalu informatie
Tuvalu reisinformatie
Tuvalu toerisme
wikipedia
winterzon vakantie Tuvalu
... meer Tuvalu

climate of Tuvalu

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact