klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Uruguay
Uruguay is een land in het zuidoosten van Zuid-Amerika, grenzend aan Argentinië in het westen en Brazilië in het noorden. Heel Uruguay heeft en warm zeeklimaat met warme zomers en zeer milde winters. Door de ligging op het zuidelijk halfrond zijn deze seizoenen precies tegenovergesteld ten opzichte van de seizoenen in Europa, waardoor de periode december tot en met februari het warmste is in Uruguay en juni tot en met augustus het koelste. In de koudste maanden ligt de maximumtemperatuur gemiddeld rond de 14-15 graden, tijdens echt koude winters kan het koeler worden en zelfs tot vorst komen. Het kouderecord voor de hoofdstad Montevideo staat op min zes graden Celsius. In de zomermaanden is het gemiddeld 26 tot 30 graden. Landinwaarts kan het vrij gemakkelijk nog iets heter worden, maar langs de kust zijn extreme temperaturen van boven de 35 graden vrij zeldzaam, omdat er vrijwel altijd een lichte bries vanaf de zee staat die de temperaturen wat temperen. Saillant detail is dat het in de redelijk nabijgelegen hoofdstad van Argentinië, Buenos Aires, wel vrij eenvoudig heter kan worden in de zomer.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Uruguay
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Uruguay is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Colonia del Sacramento
Maldonado
Montevideo
Punta del Este
Salto
     

wind
Een belangrijke factor voor het klimaat van Uruguay is wind. In de zomermaanden waait de wind vooral vanaf de oceaan, waardoor het niet te heet wordt, in de winter kunnen polaire winden uit zuidelijke richting zorgen voor relatief koele periodes en in het voor- en najaar zorgen de windstromingen op hoge hoogtes vaak voor een plotselinge omslag in het weer. Omdat de windrichting op vele kilometers hoogte zomaar om kan slaan, kan de temperatuur en het weerbeeld binnen een etmaal enorm verschillen. Deze onvoorspelbaarheid maakt het lastig om in het voor- en najaar tot een goede weersverwachting te komen voor Uruguay.

 

neerslag
Uruguay kent geen regenseizoen of droge periode. De neerslag valt redelijk verdeeld over het jaar zonder duidelijk pieken naar boven of naar onderen als je kijkt naar de langjarige gemiddelde neerslagcijfers. Voor het uiterste oosten geldt dat de winter iets natter is, in het noorden is de zomer iets natter. De gemiddelde hoeveelheid neerslag op jaarbasis ligt tussen 900 en 1235 millimeter. Het gaat vrijwel altijd om regen; sneeuwval komt niet vaak voor in Uruguay. Dat komt vooral omdat de echt koude lucht vaak een droge lucht is, waardoor eventuele vorst zelden met neerslag gepaard gaat.

Klimaatcijfers
Verspreid over Uruguay vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Montevideo en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Uruguay.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 28 17 9 10 22
februari 28 16 8 10 22
maart 26 15 8 10 22
april 22 12 6 8 19
mei 18 9 5 9 16
juni 15 6 5 9 12
juli 14 6 5 10 10
augustus 15 6 5 9 10
september 17 8 7 9 11
oktober 20 9 8 10 14
november 23 12 8 11 17
december 26 15 9 10 20
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Montevideo. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Uruguay moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Uruguay
Uruguay bezienswaardigheden top 10
Uruguay informatie
Uruguay informatie
Uruguay informatie
Uruguay reisinformatie
Uruguay startpagina
Uruguay toerisme
wikipedia
vakantienieuws Uruguay
... meer Uruguay

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact