klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Op vakantie....

Een goede reisvoorbereiding is essentieel als je op vakantie gaat. Het klimaat is daarbij vrij belangrijk omdat je rekening moet houden met de mogelijke weersomstandigheden waar je mee te maken kunt krijgen. Je bagage zal aangepast moeten worden aan het klimaat. Het heeft geen zin om korte broeken mee te nemen als de temperatuur niet boven de 10 graden uitkomt en bij zomerse hitte kun je wollen truien, dikke jassen en sjaals gerust thuislaten.
Een aantal tips met betrekking tot de reisbagage en het klimaat vind je hier op deze pagina.

Regen
Indien je in een regenseizoen naar een bepaald gebied of een stad gaat is een paraplu geen overbodige luxe, zeker als je veel te voet wilt gaan bezichtigen. Paraplu's zijn niet overal zomaar te koop en het als je er toch eentje thuis hebt waarom zou je dan een nieuwe kopen.
Ook degelijke waterdichte schoenen zijn een must als er een aanzienlijke kans op regen is. Wie op zeker wil spelen neemt ook een tweede paar mee. In het geval dat schoenen van leer gemaakt zijn moet je overwegen om ze voor vertrek nog een keertje opnieuw in te spuiten om te goed waterbestendig te maken.

Warm weer
Veel mensen maken de fout om bij warme omstandigheden de kledingkeuze vooral te beperken tot bikini's, zwembroeken, shorts, T-shirts, rokjes en jurkjes. Houd er echter ook rekening mee dat veel restaurants en hotels gepaste kleding verwachten, dus niet in je strandsetje aan tafel en voor de heren geen korte broek.
In het geval je naar een plek gaat waar warm weer vanzelfsprekend is (tropische, subtropische en woestijn gebieden) dan betekent dit vaak dat je binnen vrijwel geheel in de airconditioning leeft en de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten erg groot kunnen zijn. Voor koukleumen is het meenemen van een vest of iets anders waarmee je je snel warmer aan kunt kleden geen overbodige luxe.

Extreme hitte
In het geval de officiŽle temperaturen de 35 graden passeren is het in de zon vaak nog een stuk warmer, zeker midden op de dag. Temperaturen van 40 graden en hoger die dan in de zon ontstaan zijn ongezond, zeker voor mensen met een slechte lichamelijke conditie. Een hoge relatieve luchtvochtigheid verhoogt het nadelige effect nog eens omdat het lichaam de warmte dan bijna niet meer afgevoerd krijgt. Bij het boeken van een vakantie is het verstandig om rekening te houden met dergelijke omstandigheden.
Wie wil gaan wandelen bij zeer warm weer moet voor de zekerheid enkele liter waters meenemen, tenzij er zekerheid is dat er op elke hoek van de straat water te koop is.

Overgang van winter naar zomer en andersom
De grootste onzekerheid in het weer zit in de overgangsperiodes. Wie bijvoorbeeld een vakantie naar de Middellandse Zeekust heeft geboekt in het voorjaar of late najaar moet er rekening mee houden dat het zomerse weer nog niet op gang gekomen is of dat de omslag naar de herfst ingezet is. Dit zijn zaken waar je bij het inpakken van je bagage (en eigenlijk al bij het plannen van je reis) rekening mee moet houden. Neem dus zowel kleding mee voor warm, maar ook voor minder warm weer. Als je vlak voor vertrek de weersverwachtingen bekijkt moet je er ook rekening mee houden dat er tijdens je verblijf op die specifieke bestemming een weersomslag plaats kan vinden.

UV-index
Op elke klimaatinfo-pagina staat de maximale UV-index opgegeven, waarmee een indicatie gegeven wordt van de sterkte van de zonkracht. Bij een UV-index die hoger ligt dan 4 is een zonnebrandmiddel tegen de UV-straling voor iedereen aan te bevelen. Hoe hoger de UV-index is, hoe hoger de factor moet zijn. Bij de hoogste UV-indexen is voor vrijwel ieder huidtype een zonnebrandmiddel met factor 25, 30 of nog hoger aan te bevelen.
Omdat zonnebrandcremes, -olies en melk beperkt houdbaar zijn en hun werking langzamerhand verliezen is het belangrijk om een middel mee te nemen dat niet ouder is dan 6 tot 12 maanden. Het handigste is om elk jaar voor het hele gezin nieuwe middelen aan te smeren met verschillende beschermingsfactoren. Indien je op je vakantielocatie koopt ben je meestal duurder uit dan in Nederland / BelgiŽ en de kans is op sommige plekken groter dat je producten uit oude voorraad koopt.

Vakanties boeken
Klimaatinfo.nl is geen vakantiesite. Wij bieden geen informatie over reisaanbieders of mogelijkheden om vakanties te boeken. Er zijn voldoende sites die gericht zijn op het boeken van vakanties. Deze vind je bijvoorbeeld via de Startpaginadochters over reizen en landen of via de populaire zoekmachine Google.
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact