klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Vanuatu
De Republiek Vanuatu is één van de zelfstandige landen in Oceanië. De archipel bestaat in totaal uit ongeveer 82 eilanden waarvan er 65 bewoond zijn. De eilanden zijn relatief jong en kennen een vulkanische oorsprong. Vanuatu kent een aantal vulkanen die nog steeds actief zijn. Het risico van een vulkaanuitbarsting ligt dan ook altijd op de loer, waarbij een desastreuze grote uitbarsting niet uitgesloten mag worden. Vanuatu kent een tropisch klimaat waarbij er sprake is van een ongeveer zeven tot acht maanden durende periode met temperaturen die rond of tegen de tropische waarde van dertig graden liggen en een iets kortere periode waarin het kwik iets of wat lager ligt (26-28 graden Celsius). Op het moment dat in oktober het kwik weer oploopt, stijgt ook de relatieve luchtvochtigheid als gevolg van toenemende regenbuien. Dit zorgt ervoor dat het benauwder en minder aangenaam aanvoelt. Dit weertype houdt aan tot en met april.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Vanuatu
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Vanuatu is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Aneityum
Bankseilanden
Epi
Espiritu Santo
Malakula
Port Vila
Tanna
 

Neerslag
Vanuatu kent redelijk hoge hoeveelheden neerslag per jaar. Gemiddeld wordt er ongeveer 2400mm per jaar geregistreerd waarbij de kanttekening gemaakt moet worden dat de noordelijke eilanden aanzienlijk natter kunnen zijn dan de zuidelijke eilanden. In het noorden van Vanuatu kan dit oplopen tot maar liefst vierduizend millimeter op jaarbasis. De meeste regen valt in de vorm van buien. De meeste buien zijn vrij onvoorspelbaar. In de eerste maanden van het jaar is de kans op regen het grootste.

 

Orkanen
Vanaf december is er een kans dat een orkaan (een deel van) Vanuatu. Het land ligt in een regio dat kwetsbaar is voor dergelijke tropische stormen, die hier normaal aangeduid worden als cyclonen. Omdat orkanen zich redelijk goed en tijdig laten voorspellen kunnen slachtoffers veelal voorkomen worden. Materiële schade, en dan met name aan de natuur, is een stuk lastiger te voorkomen. Het orkaanseizoen in Vanuatu houd aan tot en met mei. Indien een orkaan Vanuatu zelf niet bereikt maar wel in de buurt komt, dan kan dit zorgen voor tijdelijk zeer veel neerslag. Een hoeveelheid van honderd millimeter of meer binnen een etmaal vormt dan geen uitzondering.

Klimaatcijfers
Verspreid over Vanuatu vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Port Vila en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Vanuatu.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 23 7 18 28
februari 30 23 7 17 29
maart 30 23 6 20 29
april 29 22 7 17 28
mei 28 21 6 17 27
juni 27 20 6 16 26
juli 27 19 6 15 26
augustus 26 19 7 14 26
september 27 19 7 13 26
oktober 27 21 8 14 27
november 29 22 8 15 27
december 29 23 7 15 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Port Vila. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Vanuatu moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Vanuatu
Vanuatu informatie
Vanuatu informatie
Vanuatu reisinformatie
Vanuatu toerisme
wikipedia
winterzon op Vanuatu
... meer Vanuatu

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact