klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Venezuela
Venezuela is een land in het noordwesten van het continent Zuid-Amerika en grenst in het westen aan Colombia, in het zuiden aan Brazilië en in het oosten aan Guyana. De ligging net boven de evenaar en de vele hoogteverschillen binnen het land zorgen ervoor dat er een mix aan klimaten voorkomt die varieert van een tropisch regenwoudklimaat in het noordoosten tot aan woestijnklimaten en zeeklimaten in het zuidwesten. het klimaat van Venezuela heeft enerzijds te maken met de relatief warme Caribische Zee en een aantal berggebieden zoals het Hoogland van Guyana, de Cordillera de Mérida en de Cordillera de Venezuela. Met een in 2006 geregistreerde hoogte van 4981 meter is de Pico Bolivar het hoogste punt van Venezuela; op de pieken van deze berg is er sprake van een permanente sneeuwlaag. Deze sneeuw heeft wat betreft structuur meer weg van ijs dan sneeuw. De hoogste pieken van de Pico Bolivar hebben een hooggebergteklimaat, vier omringende bergen in de Cordillera de Mérida hebben ook te maken met eeuwige sneeuw, de sneeuwgrens begint op een hoogte van tussen de 3800 en 4200 meter. Verse sneeuw valt hier vooral in de maanden juli en augustus.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Venezuela
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Venezuela is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Barquisimeto
Caracas
Ciudad Guayana
Curatabaca
Isla Margarita
Los Roques
Maracaibo
Maracay
Mérida
Pampatar
Playa El Agua
Porlamar
Puerto Ayacucho
San Cristóbal
Valencia
 

temperaturen
De temperaturen in het laagland en de kustgebieden van Venezuela variëren tussen ongeveer 25 tot 34 graden overdag en 16 tot 24 graden gedurende de nacht. In de bergen en hoogvlaktes kan het (soms aanzienlijk) koeler worden met bijvoorbeeld in de stad Mérida een vrij constant temperatuurverloop van 19-20 graden in de winter tot 16-18 graden in de zomer. De iets lagere temperatuur in de periode april tot en met november wordt veroorzaakt door de afnemende hoeveelheid zonneschijn en de toenemende hoeveelheid regen. Ten westen van het hoogland van Guyana, in de plaats Puerto Ayacucho, zijn die verschillen extremer en liggen de temperaturen ook een stuk hoger. In de wintermaanden wordt het hier vrij gemakkelijk 34 tot 36 graden, in de koelere zomer blijft het kwik bij 30-31 graden steken. Hier is de periode april tot november een echt regenseizoen met neerslaggemiddelden die in juni en juli de grens van 400 mm passeren. Langs de kust en op eilanden zoals Isla Margarita is er sprake van een gelijkmatig verloop van de temperaturen over het hele jaar. Gemiddeld worden hier tropische waardes van rond of iets boven de dertig graden bereikt.

 

regen
Venezuela kent gebieden met relatief weinig neerslag, zoals bijvoorbeeld het uiterste noordoosten waar jaarlijks slechts zo’n vierhonderd millimeter neerslag valt. De natste gebieden vind je in het noordoosten in de Orinoco Delta en ten zuiden en zuidwesten van het Hoogland van Guyana. Hier vallen hoeveelheden die de duizend millimetergrens ruimschoots passeren. De meeste gebieden kennen een regenseizoen dat loopt vanaf mei of juni tot en met oktober of november. Deze periode wordt het regenseizoen, het natte seizoen of de winter genoemd. De naam winter refereert hier dus naar de hoeveelheid neerslag binnen een maand en niet de stand van de zon ten opzichte van Venezuela. De eilanden voor de kust van Venezuela kennen geen echte natte of droge periode. De klimaatcijfers van het populaire vakantie-eiland Isla Margarita laten dan ook een redelijk gelijkmatig patroon van neerslaghoeveelheden zien over het hele jaar, met een lichte stijging in de maanden november, december en januari. De seizoenen lijken hier dus vrijwel tegenovergesteld te zijn van het vasteland van Venezuela.

Klimaatcijfers
Verspreid over Venezuela vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Caracas en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Venezuela.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 24 13 7 7 n.v.t.
februari 24 13 8 5 n.v.t.
maart 26 13 7 4 n.v.t.
april 26 15 6 6 n.v.t.
mei 27 16 6 12 n.v.t.
juni 25 16 6 20 n.v.t.
juli 25 16 6 21 n.v.t.
augustus 26 16 7 18 n.v.t.
september 26 16 7 15 n.v.t.
oktober 25 15 6 14 n.v.t.
november 25 15 6 12 n.v.t.
december 24 14 6 10 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Caracas. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Venezuela moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Venezuela
Venezuela reisinformatie
Venezuela startpagina
Venezuela toerisme
Venezuela vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer Venezuela

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact