klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Akrotiri en Dhekelia (de Sovereign Base Areas op Cyprus) (Britse Overzeese Gebieden - Verenigd Koninkrijk)
De Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia liggen op het eiland Cyprus en zijn niets meer en minder dan militaire basissen van het Verenigd Koninkrijk. Deze militaire basissen zijn een overblijfsel van de overheersing van Groot-Brittannië. Nadat Cyprus in 1960 onafhankelijk werd wilde Groot-Brittannië zijn militaire positie op Cyprus niet kwijt en werden ze dus behouden. Opvallend is dat deze twee basissen hun eigen wetten en rechtssysteem hebben, dat echter wel vrijwel gelijk is aan die van de Republiek Cyprus. Akrotiri ligt in het westen van het eiland (vlak bij Limassol) en Dhekelia ligt meer oostelijk maar wel beiden aan de zuidkust. In totaal wonen er ongeveer 15.000 militairen op deze basissen. De opperbevelhebber van deze basissen is tevens beheerder van dit onderdeel van het Verenigd Koninkrijk.
Net als de rest van Cyprus heeft de Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia een mediterraan klimaat met lange droge zomers en korte zachte winters. In de wintermaanden kan het fors regenen en kan het zelfs sneeuwen. De winters zijn erg zacht en de temperatuur zal zelfs in de koudste nachten maar zelden onder het vriespunt uitkomen. De zeetemperatuur is hier het gehele jaar erg aangenaam. In de zomermaanden kunnen de temperaturen hier behoorlijk oplopen maar gelukkig zorgt de vrijwel altijd aanwezige zeewind voor verkoeling.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor Akrotiri en Dhekelia (de Sovereign Base Areas op Cyprus):

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 14 6 5 12 18
februari 15 6 6 11 17
maart 17 7 7 9 17
april 21 11 9 5 18
mei 25 14 10 3 20
juni 29 18 12 1 24
juli 32 20 12 1 26
augustus 32 20 11 1 27
september 30 18 10 1 27
oktober 26 15 8 4 24
november 21 11 7 7 22
december 16 8 5 12 19
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo, die een gemiddelde vormen voor Akrotiri en Dhekelia. Er kunnen lokale afwijkingen voorkomen.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Akrotiri en Dhekelia
Cyprus informatie
officiële site Sovereign Base Aereas
wikipedia
... meer Akrotiri en Dhekelia

climate of Akrotiri and Dhekelia

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact