klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van het Brits Indische Oceaanterritorium (Britse Overzeese Gebieden - Verenigd Koninkrijk)
Het Brits Indische Oceaanterritorium ligt in de Indische Oceaan tussen Afrika en Indonesië. Dit Britse overzeese gebied bestaat uit zeven atollen en het grootste en belangrijkste eiland Diego Garcia. Deze atollen behoren tot de Chagosarchipel, waarbij 7 atollen en ongeveer 60 eilanden en meer dan 2000 kleinere rotsen of mini eilanden horen. Op Diego Garcia is al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw een militaire basis van de Britten en de Amerikanen. In totaal wonen er op de eilanden ongeveer 4000 inwoners, dit is inclusief de militairen die hier gestationeerd zijn. Het enige vliegveld van deze atol ligt ook op de militaire basis. De andere atollen die bij het Brits Indisch Oceaanterritorium horen zijn Salomon eiland, Danger eiland, Nelson’s eiland, Eagle eiland, Three Brothers, Peros Banhas en Egmont eiland. Het vliegveld op militaire basis is tevens de enige verharde weg op deze eilanden groep. In noodgevallen kan deze dienst doen als noodlandingsplaats voor de spaceshuttle. De toeristen die hier komen vooral voor de mooie stranden en de prachtige natuur op en om de eilanden. Het onderwater leven is hier van een niet te evenaren schoonheid. Deze toeristen zullen dan wel per boot naar het eiland moeten komen.
Het Brits Indische Oceaanterritorium heeft een tropisch zeeklimaat dat onder invloed staat van zijn ligging in de Indische oceaan. Op deze eilanden is de temperatuur ongeveer het gehele jaar gelijk net als de gemiddelde neerslag en ze zijn allebei aan de hoge kant. De eilanden staan onder de constante invloed van de passaatwind die hier langs raast. Door de hogere temperaturen en de vele neerslag heerst er op de eilanden een hoge gemiddelde luchtvochtigheid die af en toe door de passaatwind iets getemperd word. Van december tot en met mei kunnen hier tropisch stormen en orkanen voorkomen.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor het Brits Indische Oceaanterritorium:

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 29 24 7 22 28
februari 30 25 8 21 28
maart 30 25 8 18 28
april 30 25 9 17 28
mei 30 25 8 15 28
juni 29 24 8 15 28
juli 29 23 7 13 28
augustus 28 23 8 14 27
september 28 23 8 15 27
oktober 29 24 9 16 27
november 29 24 10 22 27
december 29 24 8 24 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo, die een gemiddelde vormen voor het Brits Indische Oceaanterritorium. Er kunnen lokale afwijkingen voorkomen.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Brits Indische Oceaanterritorium
B.I.O.T. informatie
wikipedia
world factbook
... meer Brits Indische Oceaanterritorium

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact