klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha (Britse Overzeese Gebieden - Verenigd Koninkrijk)
Sint Helena, Ascension en Tristan da Cunha liggen in de zuidelijke Atlantische Oceaan ver voor de kust van Afrika. Deze drie eilanden en de kleinere eilanden die bij Tristan da Cunha horen bij de Britse overzeese gebieden. De hoofdstad van deze eilanden is Jamestown en ligt op het eiland Sint Helena. De kleinere eilanden die bij Tristan da Cunha horen zijn Gough, Inaccessible en de Nightingale-eilanden deze zijn allen onbewoond. Sint Helena is voornamelijk bekend omdat Napoleon Bonaparte zijn laatste dagen hier in ballingschap heeft doorgebracht. In totaal wonen er ongeveer 6000 mensen op de eilanden waarvan verreweg de meeste op Sint Helena wonen. Aangezien er op de eilanden geen vliegveld is zijn de inwoners in zijn geheel van de scheepvaart afhankelijk. In vroegere tijden speelden deze eilanden een belangrijke rol in de scheepvaart naar zuidoost Azië. De lange zeereis werd op deze eilanden onderbroken om proviand en vers drinkwater in te slaan. In de 17de eeuw is Sint Helena zelfs nog een aantal jaren door de Nederlander geclaimd.

De eilanden hebben allen een zeeklimaat maar variëren van een tropisch tot een gematigd zeeklimaat dat bij de meeste onder invloed staat van de Passaatwind. De temperaturen op Saint Helena liggen gemiddeld een stuk hoger als op Tristan da Cunha. Ook de passaatwind lijkt hier een stuk frisser te wezen. De regenval ligt er gemiddeld niet erg ver uit elkaar. Ascension ligt nog een stuk noordelijker dan de andere twee en lijkt minder last te hebben van de passaatwinden. De neerslag op Ascension ligt ook een heel stuk lager dan op de andere twee. Het is hier zelfs erg droog.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor Sint-Helena. Vanwege de grote geografische afstand gelden deze gegevens niet voor Ascension en Tristan da Cunha

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 22 18 8 14 21
februari 23 18 9 14 22
maart 23 19 8 15 22
april 22 18 7 15 22
mei 21 17 6 14 22
juni 19 16 6 16 21
juli 18 15 6 16 20
augustus 17 14 6 15 18
september 18 15 6 12 18
oktober 18 14 6 14 18
november 19 15 7 13 18
december 20 16 8 12 19
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo, die een gemiddelde vormen voor Sint-Helena (Saint Helena). Vanwege de grote geografische afstand gelden deze gegevens niet voor Ascension en Tristan da Cunha.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha
Sint Helena informatie
Sint Helena officiële site
Sint Helena reisinformatie
Sint Helena toerisme
wikipedia
... meer Sint-Helena

climate of Saint Helena

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact