klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van de Verenigde Arabische Emiraten
De V
erenigde Arabische Emiraten is een land dat bestaat uit een zevental Emiraten en dat  ligt aan de noordoostkust van het Arabisch schiereiland, aan de Perzische Golf.
Het weerbeeld in de Emiraten is vrij eenzijdig: van warm (winter) tot zeer warm (voorjaar en najaar) tot extreem heet (zomer) met een zeer kleine kans op neerslag, een hoge relatieve luchtvochtigheid en veel zon. Zelfs het zeewater is in de zomermaanden warmer dan dertig graden.

Airconditioning
De enige manier om de Emiraten leefbaar te maken is door middel van airconditioning. Zeker in de zomermaanden leeft men van airconditioning naar airconditioning en is overdag buien komen bijna niet te doen. In juli en augustus lopen de temperaturen overdag in de zon makkelijk op naar temperaturen tot maar liefst 50 graden Celsius (de officiële maximumtemperaturen zijn gemeten in de schaduw, dus vandaag lager). De hoge luchtvochtigheid waarmee dit gepaard gaat  zorgt ervoor dat het extreem benauwd wordt en je lichaam de warmte bijna niet kwijt kan.

Troebel zonnetje
De hoge relatieve luchtvochtigheid is vaak ook zichtbaar. Tijdens de zonsondergang zijn er vele tinten rood, paars en oranje te zien in de lucht vanwege de vochtige lucht. Ook overdag is er regelmatig sprake van een minder strak blauwe lucht dan dat je verwacht en is de zon troebel waardoor je erg verrast kunt worden door de zonnekracht. Tijdens zulke dagen gebeurt het regelmatig dat toeristen behandeld moeten worden voor verbranding van de huid door de felle zon.

Regen
Hoewel neerslag nog steeds vrij zeldzaam is in de Emiraten, komt het door klimaatveranderingen tegenwoordig vaker voor dat er op meerdere dagen achter elkaar regen valt. De hoeveelheden op jaarbasis zijn echter nog steeds erg laag en de kans dat je vakantie naar de Emiraten verziekt wordt door regen is nog steeds vrij klein.

Sneeuw
De kans op sneeuw in de Verenigde Arabische Emiraten is zo klein dat er ergens nergens melding van gedaan wordt. Toch is het mogelijk, maar het komt slechts een paar keer per eeuw voor. Het is zo zeldzaam dat er in het lokale dialect geen woord voor sneeuw is. Om het witte poeder te zien moet de bevolking naar overdekte skipistes gaan.
Eind januari 2009 viel er op de 1737 meter hoge berg Al-Jees, op zo'n 25 kilometer ten noordoosten van het emiraat Ras al-Khaimah, een laag van maar liefst 20 centimeter sneeuw. Op vrijdag 23 januari 2009 werd een recordtemperatuur van maar liefst min 3 graden gemeten in dit gebied en ook de volgende dag kwam de temperatuur niet boven het vriespunt uit. Kroonprins Sheikh Saud Bin Saqr Al Qasimi ging persoonlijk kijken naar deze zeer uitzonderlijke situatie voor deze regio.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor de Emiraten. Lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen.
Voor de volgende plaatsen/streken is specifieke klimaatinformatie met cijfers beschikbaar:
Abu Dhabi, Ajman, Al Ain, Dubai, Fujairah, Jebel Ali, Jumairah Beach, Palmeilanden, Ras al Khaimah, Sharjah en Umm al Qaywayn.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 24 14 8 2 23
februari 25 15 8 3 23
maart 28 17 8 3 24
april 33 20 10 2 25
mei 37 23 11 0 29
juni 39 26 11 0 31
juli 41 29 10 0 32
augustus 42 30 10 0 33
september 39 26 10 0 32
oktober 35 23 10 0 31
november 31 18 9 0 28
december 26 15 8 2 25
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over de Emiraten
alles over Abu Dhabi
alles over Dubai
alles over de Ver. Arabische Emiraten
bijzondere plaatsen in de Emiraten
Dubai nieuws
Dubai tips & informatie
Dubai.startpagina.nl
reisadvies Emiraten
steden in de Emiraten
VAE nieuws & tips
VAE reisinformatie
Verenigde Arabische Emiraten
Verenigde Arabische Emiraten info
winterzon in Dubai
winterzon in de Emiraten
zomerzon in de Emiraten
zonkalender Emiraten
... meer Emiraten

climate of U.A.E.

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact