klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Alabama (Verenigde Staten van Amerika)
Alabama is een staat gelegen in het zuidoosten van de Verenigde Staten van Amerika. Alabama heeft een roemruchte geschiedenis als het gaat om slavernij en racisme. Katoenteelt is altijd een belangrijke bron van inkomsten geweest in Alabama. Hoewel de slavernij al heel lang afgeschaft is, is racisme ook heden ten dage nog een groot probleem binnen Alabama en een aantal omringende staten. Rassenmoorden, discriminatie en hoewel bij federale wet verboden segregatie lijken onuitroeibare elementen uit de samenleving in Alabama.

Alabama kent een warm maritiem klimaat met milde winters en warme zomers die tot de meest hete zomers binnen de Verenigde Staten gelden. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de warmste maanden juni, juli en augustus rond de 32-33 graden Celsius. Uitschieters naar 37, 38 of zelfs 39 graden Celsius zijn in de zomermaanden geen uitzondering. De hete zomers bieden geen garantie op zonnig weer. De zon schijnt gemiddeld 8 tot 9 uur wat grofweg iets minder dan tweederde van de daglichtperiode is. Dankzij het relatief warme klimaat kent Alabama een vegetatieperiode die in het zuidelijke deel van de staat oploopt tot maar liefst driehonderd dagen.

Alabama heeft te maken met een aantal potentiële bedreigingen zoals tropische stormen en orkanen in de tweede helft van het kalenderjaar. Hoewel Alabama officieel niet binnen de Tornado Alley ligt en het aantal wervelwinden hier erg meevalt, is er wel kans op grote schade en ook op slachtoffers als gevolg van tornado’s. Dat komt omdat Alabama samen met Kansas het hoogste aantal tornado’s van de zwaarste categorie (EF5) telt.

Klimaatinformatie van plaatsen in Alabama
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Alabama is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Birmingham
Dothan
Huntsville
Mobile
Montgomery
Muscle Shoals
   

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Alabama vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Montgomery en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Alabama.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 13 2 5 11 n.v.t.
februari 16 4 6 9 n.v.t.
maart 20 7 7 10 n.v.t.
april 25 12 8 8 n.v.t.
mei 29 16 9 9 n.v.t.
juni 32 20 9 10 n.v.t.
juli 33 22 8 13 n.v.t.
augustus 33 22 8 11 n.v.t.
september 31 19 8 9 n.v.t.
oktober 26 12 7 6 n.v.t.
november 20 7 6 8 n.v.t.
december 16 4 5 10 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Montgomery. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Alabama.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Alabama
de officiële site van Alabama
Alabama toerisme
wikipedia
... meer Alabama

climate of Alabama

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact