klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Alaska (Verenigde Staten van Amerika)
De staat Alaska ligt in het noordwesten van Noord-Amerika en wordt door het land Canada gescheiden van het vasteland van de Verenigde Staten van Amerika. Door de geografische ligging (ongeveer een derde deel van Alaska ligt boven de Noordpoolcirkel) is Alaska de koelste staat van de VS. Dankzij de Alaskastroom tref je in de zuidelijke helft van Alaska relatief warm zeewater langs de kusten. Dankzij dit vrij warme zeewater daalt de temperatuur in de winter minder ver dan wat je op basis van de ligging zou verwachten, in het noorden geldt dit effect niet waardoor er een vrij groot contrast in temperatuur kan ontstaan binnen Alaska. Wat je vooral merkt is dat in plaatsen als Anchorage, Juneau en Dutch Harbour de winter niet alleen minder streng is, maar ook korter duurt. In Dutch Harbor op de eilandengroep Aleoeten meet in de koudste maand januari een gemiddelde etmaaltemperatuur die maar net onder het vriespunt ligt. Dit gebied dat erg populair is onder vissers is in de winter gemiddeld genomen dan ook slechts enkele koeler dan Nederland. In de zomer is er wel een aanzienlijk verschil want het wordt dan overdag slechts tien tot vijftien graden.

Het klimaat van Alaska laat zich in een paar verschillende klimaatzones indelen. Het zuidoosten van Alaska, waar je hoofdstad Juneau vindt, heeft een gematigd zeeklimaat (type Cfb) volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificatie. Met gemiddeld ongeveer 1300 millimeter per jaar is dit een vrij nat deel van Alaska, het is echter ook het warmste gebied binnen deze staat. Het grootste deel van Alaska heeft een koel landklimaat (type Dfc), waarbij de temperatuur in de zomermaanden boven de gestelde grens van tien graden ligt. Het meest noordelijke deel van Alaska heeft een toendraklimaat (type ET). In de donkere wintermaanden daalt de temperatuur in dit gebied soms tientallen graden onder het vriespunt, zowel 's nachts als overdag. In de zomer komt de thermometer niet ver boven het vriespunt uit en is vorst aan de grond zeer normaal in de nacht.

Klimaatinformatie van plaatsen in Alaska
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Alaska is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Anchorage
Barrow
Bethel
Dutch Harbor
Fairbanks
Juneau
Ketchikan
Kodiak
Nome
 

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Alaska vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Anchorage en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Alaska.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari -6 -14 3 9 6
februari -3 -12 4 8 5
maart 0 -8 6 8 5
april 6 -2 8 7 5
mei 13 4 9 9 7
juni 16 8 9 10 10
juli 19 11 8 12 13
augustus 17 10 7 14 13
september 13 5 5 14 12
oktober 5 -2 4 12 9
november -3 -10 3 9 8
december -6 -13 2 11 7
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Anchorage. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Alaska.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Alaska
Alaska bezienswaardigheden top 10
Alaska officiële site
Alaska informatie
Alaska reisinformatie
Alaska toerisme
Alaska startpagina
wikipedia
... meer Alaska

climate of Alaska

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact