klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Arizona (Verenigde Staten van Amerika)
Arizona is één van de staten van de Verenigde Staten. Het droge en soms zeer ruige landschap van Arizona is te vinden in het zuidwesten van de VS, grenzend aan Utah, Collorado, Nevada, Californië, New Mexico en het land Mexico. De bijnamen voor Arizona zijn Grand Canyon State of Copper State. Met de Grand Canyon wordt meteen de grootste toeristische trekpleister van Arizona genoemd. Deze enorme kloof zorgt er samen met onder andere de Painted Desert en Monument Valley voor dat zoveel toeristen Arizona opnemen in hun reisschema bij een rondreis door het (zuid-)westen van de Verenigde Staten van Amerika.

De grootte van de staat Arizona in combinatie met de vele hoogteverschillen zorgt ervoor dat er een redelijk groot aantal klimaattypes bestaan die wel een aantal overeenkomsten hebben. Zo bestaat een groot deel van Arizona uit woestijn met de daarbij behorende droge woestijnklimaten. Het grootste deel heeft een warm woestijnklimaat, dat lokaal in het oosten overgaat in een warm of koud steppeklimaat omdat daar wat meer neerslag valt. Zo registreert de in het uiterste zuidoosten gelegen stad Sierra Vista op jaarbasis 361 millimeter neerslag, waardoor er op basis van de droogte-index sprake is van een steppeklimaat. Een overeenkomst die geldt voor het hele woestijngebied van Arizona is dat er grote verschillen tussen de minimum- en maximumtemperatuur binnen hetzelfde etmaal voor kunnen komen. Temperatuurverschillen tot dertig graden tussen het heetste en koelste moment van een dag kunnen vrijwel overal voorkomen. Tijdens de winters is het overdag redelijk warm, de zomermaanden zijn vrijwel zonder enige uitzondering zeer warm tot soms extreem heet. In de periode juni tot en met september kan de officiële temperatuur oplopen tot maar liefst 45 tot 50 graden Celsius. Soms wordt de grens van vijftig graden zelfs gepasseerd.

Het noordelijke deel van Arizona wordt gevormd door een plateau met beduidend hoogtes dan de zuidelijke gebieden. Binnen dit Colorado Plateau bevindt zich ook de Grand Canyon. Binnen het plateau komen er een aantal plekken voor waar het aanzienlijk kouder is in de wintermaanden. Ook vind je hier gebieden waar meer neerslag valt dan op andere plekken binnen Arizona. Als je Alaska niet meerekent dan zou de stad Flagstaff zelfs het hoogste aantal dagen met vorst binnen de Verenigde Staten hebben.

Klimaatinformatie van plaatsen in Arizona
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Arizona is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Bullhead City
Flagstaff
Grand Canyon
Kingman
Lake Havasu City
Phoenix
Sierra Vista
Tucson
Williams
Yuma
   

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Arizona vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Phoenix en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Arizona.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 19 4 8 4 n.v.t.
februari 21 6 9 4 n.v.t.
maart 24 8 10 4 n.v.t.
april 29 11 12 2 n.v.t.
mei 34 16 13 2 n.v.t.
juni 39 21 14 1 n.v.t.
juli 41 25 13 4 n.v.t.
augustus 40 24 12 5 n.v.t.
september 37 21 11 3 n.v.t.
oktober 31 14 10 3 n.v.t.
november 24 8 9 3 n.v.t.
december 19 4 8 4 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Phoenix. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Arizona.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Arizona
de officiële site van Arizona
Arizona toerisme
mooiste dorpjes in Arizona
wikipedia
winterzon in Arizona
... meer Arizona

climate of Arizona

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact