klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van CaliforniŽ (Verenigde Staten van Amerika)
De staat CaliforniŽ (California) is de op twee na grootste staat van de Verenigde Staten, wat ook duidelijk merkbaar is als je het hebt over het weer en klimaat van CaliforniŽ. Met een oppervlakte van 411.049 vierkante kilometer is deze meest zuidwestelijke staat van de VS ongeveer tien keer zo groter dan Nederland. Dat merk je in het aantal klimaatzones dat CaliforniŽ rijk is en de grote verschillen die er kunnen ontstaan in het weerbeeld binnen de staat op een zelfde moment. Wie een rondreis door CaliforniŽ maakt die zal dit zeker gaan ervaren. In de zomer kunnen temperatuursverschillen van maar liefst 30 graden of meer optreden tussen de koelste en de heetste plek binnen CaliforniŽ. Terwijl Crescent City in het noorden nog geen twintig graden meet als maximum temperatuur, kan het in de zinderend hete Death Valley tegen de vijftig graden worden (in de schaduw!).

Het grootste deel van CaliforniŽ heeft een mediterraan klimaat. Langs de kust is er vooral sprake van een gematigd mediterraan klimaat (type Csb volgens de KŲppen-Geiger classificatie), iets landinwaarts en langs het zuidelijke deel van de kust is er sprake van een warm mediterraan klimaat (type Csa).
In het noordwesten van CaliforniŽ is er een kleine zone (Shasta Cascade) met een gematigd landklimaat (type Dsb), omdat achter de westelijke berghellingen van de Sierra Nevada de invloed van zee snel afneemt en dit stuk te noordelijk ligt om net als de zuidelijke regionen een woestijn klimaat te hebben. Het oostelijk deel en dan met name ten zuidoosten van Lake Tahoe en het zuidoosten van CaliforniŽ hebben te maken met woestijnklimaten van de types Bwh (warm) en Bwk (koud). Het betreft hier het zuidelijke deel van de Sierra Nevada, de Mojave Dessert en de Imperial Valley.

Klimaatinformatie van plaatsen in CaliforniŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor CaliforniŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Anaheim
Beverly Hills
Big Sur
Central Valley
Crescent City
Death Valley
Hollywood
Imperial Valley
Laguna Beach
Lake Tahoe
Long Beach
Los Angeles
Palm Springs
Sacramento
Salton Sea
San Diego
San Francisco
Santa Barbara
Santa Cruz
Santa Monica
Shasta Cascade
Tahoe City
Venice Beach
Yosemite National Park

Neerslag
Op het gebied van de jaarlijks hoeveelheden neerslag die in CaliforniŽ gemeten worden, zijn er aanzienlijke verschillen.
Het zuidoostelijke deel van CaliforniŽ dat bestaat uit woestijngebieden en bergen is erg droog. De hoeveelheden neerslag zijn hier beperkt tot maximaal enkele centimeters per jaar. Dit gebied behoort tot de droogste gebieden van de Verenigde Staten.
Ook de Central Valley is vrij droog dankzij de beschutte ligging achter de berggebieden behorende tot de Coast Ranges. Ten noorden van de stad Stockton nemen de neerslaghoeveelheden snel toe. De Sierra Nevada is vrij nat en dan met name de westelijke strook, waar de regen die vanaf de zee aangevoerd wordt als het ware blijft hangen.
Het noordwesten van CaliforniŽ is het natste met hoeveelheden neerslag die op sommige plekken zelfs boven de drieduizend millimeter per jaar uitkomen.

Zon
CaliforniŽ is een zonnige bestemming, met uitzondering van de noordwestelijke kustgebieden. Hoofdstad Sacramento scoort hierbij het beste met maar liefst 73% zonnige uren van het totaal mogelijke uren met zon. Ook de kuststeden Los Angeles (72%) en San Francisco scoren op het gebied van zonneschijn zeer goed. Niet voor niets heeft L.A. het imago van een stad waar de zon vrijwel altijd schijnt en de sterren in hun dure cabrio's genieten van het heerlijke weer. Een witte kerst zul je in L.A. niet meemaken, daarvoor moet je in CaliforniŽ toch echt de bergen in.

 

Winters weer
Terwijl je langs de zuidwestkust van CaliforniŽ kunt genieten van de  winterzon, kunnen er in de bergen in het noordoosten flinke hoeveelheden sneeuw vallen. Het record wat betreft aantal centimeters sneeuw in ťťn kalendermaand is in CaliforniŽ geregistreerd. In januari 1911 noteerde Alpine County maar liefst 991 centimeter sneeuw. Dat is bijna tien meter, voldoende om vrijwel ieder Nederlands huis helemaal in de sneeuw te laten verdwijnen tenzij je een grachtenpand in de Amsterdamse binnenstad bezit. In de hoger gelegen delen van de Sierra Nevada sneeuwt het in de wintermaanden regelmatig. De hoogste regionen kunnen gemiddeld per jaar op zo'n 750 tot 1000 centimeter sneeuw rekenen, dat vooral in de periode november tot en met maart valt. In het noordwesten van CaliforniŽ kan ook sneeuw en vorst voorkomen, maar in veel mindere mate dan in de bergen.

Orkanen
Enkele honderden kilometers ten zuiden van San Diego is tijdens het orkaanseizoen volop kans op orkanen, tropische stormen en tropische depressies. Deze kunnen wel eens iets noordelijk afbuigen, maar nooit ver genoeg om CaliforniŽ als tropische storm te kunnen bereiken. Een natuurverschijnsel waar men hier wťl rekening mee moet houden, maar wat niets met het klimaat te maken heeft, zijn aardbevingen. California ligt op een actieve breuklijn waar met regelmaat aardschokken en aardbevingen geregistreerd worden. Wetenschappers verwachten daarom ook dat Los Angeles ooit een keer door een zware aardbeving vernietigd zal worden of in ieder geval dermate beschadigd zal raken dat wederopbouw bijna tot een faillissement van de Verenigde Staten zal leiden.

Mist
De koele golfstroom die bekend staat als de California Current (CaliforniŽ Golfstroom) zorgt voor de aanvoer van relatief koel zeewater, waardoor de temperaturen langs de kust in de zomer wat getemperd worden. Een zeer kenmerkend Californisch verschijnsel dat optreedt als gevolg van het relatief koele zeewater is de mist die vanaf zee het land optrekt. Niet zelden is San Francisco gehuld in mist die vanaf zee het land optrekt. Deze mist wordt veroorzaakt door opstijgende warme lucht in het oosten waardoor er relatief veel koelere vochtige lucht vanaf zee als het ware aangezogen wordt. Door de temperatuurverschillen van de aangezogen lucht en de aarde ontstaat deze mist. Dit verschijnsel is langs bijna de hele kust regelmatig waar te nemen, met uitzondering van het zuidelijke deel (ten zuiden van Santa Barbara). De mist zorgt er niet alleen voor dat de temperaturen in de zomer vaak aan de lage kant uitvallen, ook de gevoelstemperatuur is door de vochtige lucht vaak lager dan wat de thermometers aanduiden.

Hitte
Het zuidoostelijke deel van CaliforniŽ staat bekend om de extreem hoge temperaturen die hier gehaald kunnen worden. Death Valley behoort tot de heetste plekken op aarde in de zomermaanden. Niet voor niets dat van deze extreme weersomstandigheden dankbaar gebruik gemaakt wordt om nieuwe auto's in hun ontwikkelingsfase in deze regio uit te testen. De naam Death Valley is niet uit het niets ontstaan. In de zomer is het hier zonder water of andere vloeistoffen niet lang uit te houden. Dagtemperaturen van dik boven de veertig graden in de schaduw zorgen voor weersomstandigheden die door weinigen als aangenaam ervaren worden.

100 graden
Leuk wetenswaardigheidje is dat het verschil tussen de hoogst gemeten en de laagst gemeten temperatuur ooit in California precies honderd graden is. Op 10 juli 1913 is in Death Valley een hoogste temperatuur van 57 graden Celsius gemeten.
Een kwart eeuw later is in Boca, nabij de grens met Nevada, een laagste temperatuur van -43 graden geregistreerd. Dat was op 20 januari 1937.

TIP: California voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie gaan naar California dan kun je op de website California voor beginners enorm veel goede informatie lezen over California. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de leukste steden in California,  vervoer in California, de bezienswaardigheden van California, het weer in California, de beste rondreizen door California en alles over vakantie in California.

Klimaatcijfers
Het is niet mogelijk om voor California het weer in ťťn tabel weer te geven. Daarvoor zijn de verschillen gewoonweg te groot.
De onderstaande cijfers zijn gemiddelde cijfers op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens voor de stad Los Angeles en omgeving.
Voor andere plaatsen in California verwijzen we u naar de specifieke klimaatinfo voor de betreffende plaats.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 19 8 7 7 14
februari 20 9 8 5 14
maart 21 10 9 6 14
april 22 11 10 3 15
mei 24 13 9 2 16
juni 26 15 10 1 17
juli 29 17 12 1 18
augustus 30 18 11 2 19
september 29 17 9 2 18
oktober 26 15 8 3 17
november 22 11 7 4 16
december 20 8 7 5 15
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor het zuidwesten van CaliforniŽ, het stuk tussen San Francisco en San Diego. Voor andere delen van CaliforniŽ kunnen kleine tot zeer grote verschillen zijn, zeker met betrekking tot de kans op zeer warm weer, de kans op langdurige neerslag en de zonzekerheid. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in CaliforniŽ.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over CaliforniŽ
bezienswaardigheden top 10
bijzondere plaatsen in CaliforniŽ
California
wikipedia
winterzon in CaliforniŽ
zomervakantie in CaliforniŽ
... meer CaliforniŽ

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact