klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Florida (Verenigde Staten van Amerika)
Florida heeft als bijnaam the Sunshine State en heeft die naam uiteraard te danken aan het hoge aantal zonne-uren, maar ook aan het feit dat Florida een belangrijke vakantie- en overwinterbestemming is voor Amerikanen. Het klimaat van Florida is voor het grootste gedeelte een warm zeeklimaat (type Cfa volgens het Köppensysteem), het zuidoosten heeft een subtropisch klimaat (type Aw) en het zuidwesten (de Everglades) een moessonklimaat (type Am). De meeste site en gidsen hebben het over een subtropisch klimaat voor de hele staat Florida maar dat klopt niet omdat 90% van Florida aan een belangrijk criterium niet voldoet: een gemiddelde temperatuur van de koudste maand van minimaal 18 graden Celsius.

Klimaatinformatie van plaatsen in Florida
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Florida is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Boca Raton
Cape Canaveral
Clearwater
Daytona Beach
Everglades
Fort Lauderdale
Fort Myers
Jacksonville
Key Biscayne
Key Largo
Key West
Kissimmee
Miami
Miami Beach
Naples
Orlando
Palm Beach
Panama City
Pensacola
Sanibel & Captiva
Sarasota
South Beach
St. Petersburg
Tallahassee
Tampa

Benauwd
In de zomermaanden kan het vooral in het zuidoosten erg benauwd worden. Dagtemperaturen van ruim dertig graden in combinatie met een hoge luchtvochtigheid zorgen ervoor dat het vrijwel het gehele etmaal klam en warm aanvoelt. Dit geldt voor heel Florida maar met name Miami en omgeving. Vooral als er een warme en zonnige periode volgt na een aantal dagen met regen als gevolg van een tropische depressie kan het erg benauwd worden.

Winters
De winters in Florida zijn zeer mild. Sneeuw en ijs zul je hier vrijwel niet zien. In het noordelijke deel is nachtvorst wel mogelijk in de wintermaanden. Over het algemeen is het zacht, zonnig en zeer aangenaam. Miami en omstreken noteren heel veel dagen met temperaturen boven de 20 graden en als het écht koud wordt dan zakt de temperatuur overdag naar waardes van 10 tot 15 graden. Niet voor niets is Florida dé overwinterbestemming voor veel Amerikanen en wordt de staat wel eens gekscherend het bejaardenhuis van Amerika genoemd. Voor Europeanen is het een ideale winterzonbestemming.

 

Orkanen
Vrijwel heel Florida heeft kans om door orkanen (hurricanes) getroffen te worden. Het zuiden van Florida en de oostkust worden het vaakste getroffen door orkanen en tropische stormen. Het orkaanseizoen duurt vanaf juni tot en met november en per jaar worden er in het hele Caribisch gebied zo'n 5 tot 10 orkanen, die soms desastreuze gevolgen kunnen hebben. Omdat orkanen zich dagen van te voren aankondigen en het pad dat de orkaan volgt vaak redelijk goed te voorspellen is kunnen er vrijwel altijd op tijd maatregelen genomen worden van het dichttimmeren van ramen tot indien nodig evacuaties van inwoners en toeristen.

Ideale bestemming voor een rondreis
Florida leent zich ideaal voor een rondreis. Een rondreis door Florida biedt de mogelijkheid om meerdere kanten van deze veelzijdige staat te ontdekken. Vooral vanaf Miami en Orlando starten veel Nederlandse en Belgische toeristen hun rondreis door de Sunshine State. Je kunt kiezen voor volledige vrijheid door middel van een 'fly & drive', maar je kunt bijvoorbeeld bij TUI ook voor een vooraf vastgestelde route kiezen, waarbij hotelovernachtingen en een betrouwbare auto van partner Alamo inbegrepen zijn. Kijk zelf maar eens bij de Florida rondreizen van TUI.

TIP: Florida voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie gaan naar Florida dan kun je op de website Florida voor beginners enorm veel goede informatie lezen over Florida. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de leukste steden in Florida,  vervoer in Florida, de bezienswaardigheden van Florida, het weer in Florida, de beste rondreizen door Florida en alles over vakantie in Florida.

Klimaatcijfers
Het is niet mogelijk om voor Florida het weer in één tabel weer te geven. Daarvoor zijn de verschillen gewoonweg te groot.
De onderstaande cijfers zijn gemiddelde cijfers op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens voor het zuidoosten van Florida (o.a. Miami, Miami Beach, Fort Lauderdale).
Voor andere plaatsen in Florida verwijzen we u naar de specifieke klimaatinfo voor de betreffende plaats.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 22 15 7 7 24
februari 24 16 8 6 24
maart 25 18 9 5 24
april 27 20 10 5 25
mei 29 22 10 10 27
juni 30 24 10 14 29
juli 31 25 10 15 29
augustus 31 25 9 17 30
september 31 25 9 17 29
oktober 29 23 8 14 28
november 27 20 7 9 26
december 23 17 7 7 25
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor het zuidoosten van Florida (o.a. Miami, Miami Beach, Fort Lauderdale). Voor overige plaatsen verwijzen we naar de specifieke klimaatinfo per plaats.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Florida
alles over Florida
Florida
Florida
Florida
Florida bezienswaardigheden top 10
Florida in 24 foto's
Florida voor beginners
Florida tips
Florida zonkalender
mooiste dorpjes van Florida
winterzon in Florida
zomerzon in Florida
... meer Florida

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact