klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Georgia (Verenigde Staten van Amerika)
De Amerikaanse staat Georgia ligt in het zuidoosten van de Verenigde Staten, direct boven Florida. Georgia heeft een warm zeeklimaat (type Cfa volgens het klimaatsysteem van Kppen-Geiger) met warme en vrij vochtige zomers, waarin het erg benauwd kan worden. De winters zijn over het algemeen zeer mild, hoewel zeker landinwaarts nachtvorst in de periode november tot en met maart zeker voor kan komen. Dit geldt vooral voor het bergachtige landschap in het noorden van Georgia waar de Blue Ridge Mountains hoogtes bereiken die gemiddeld tussen de 600 en 1000 meter liggen. Ook het Piedmont plateau heeft gedurende de winter regelmatig te maken met vorst in de nacht en vooral veel met vorst aan de grond.

Georgia behoort in de zomer tot de warmste gebieden van de hele zuidoostelijke regio, met temperaturen die overdag gemiddeld tussen de 30 en 34 graden uitkomen. Uitschieters naar boven zijn zeer goed mogelijk; maximumtemperaturen onder de zomerse grens van 25 graden komen in de periode juni tot en met augustus in het grootste deel van Georgia niet voor. Georgia heeft naast warmte in de zomer ook te maken met een redelijke hoeveelheid regen- en onweersbuien. Deze worden soms veroorzaakt door koudefronten die proberen de warme lucht te verjagen. Vaker zijn ze het gevolg van tropische depressies die vanuit de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan het vasteland bereiken en vooral via buurstaat Florida Georgia weten te bereiken. De zomermaanden zijn dan ook de natste maanden van het jaar.

Na een lange hete zomer volgt er een vrij korte en nog steeds warme herfst, waarbij de kans op neerslag iets afneemt. Je merkt in oktober en november vooral dat het s avonds sneller fris wordt. In december is het winter in Georgia, met alleen in de hoger gelegen gebieden in het noorden van de staat kans op sneeuw en andere winterse neerslag. Aan de kust kun je het weer in deze tijd van het jaar nog steeds lenteachtig noemen. In maart en april zie je de temperaturen weer snel stijgen waarna eigenlijk in de loop van mei de zomer alweer begint.

In Georgia heb je kans op incidenteel veel neerslag en wind als gevolg van orkanen die langs de kust in noordelijke richting trekken en restanten van orkanen die via Florida het vasteland van Georgia bereiken. Het orkaanseizoen begint officieel op 1 juni en duurt tot 1 december.

Klimaatinformatie van plaatsen in Georgia
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Georgia is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Atlanta
Augusta
Columbus
Macon
Savannah
     

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Georgia vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Atlanta en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Georgia.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 10 0 5 11 n.v.t.
februari 13 1 6 10 n.v.t.
maart 18 6 7 11 n.v.t.
april 23 10 9 9 n.v.t.
mei 27 14 9 10 n.v.t.
juni 31 19 10 10 n.v.t.
juli 33 21 9 12 n.v.t.
augustus 32 20 8 10 n.v.t.
september 28 17 8 8 n.v.t.
oktober 23 11 8 7 n.v.t.
november 18 6 6 9 n.v.t.
december 12 2 5 10 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Atlanta. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Georgia.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Georgia
Georgia informatie
Georgia overheid
Georgia toerisme
wikipedia
... meer Georgia

climate of Georgia

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact