klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Hawaii (Verenigde Staten van Amerika)
De staat Hawaii ligt in de Grote Oceaan, ten westen van het vasteland van de Verenigde Staten. Wie Hawaii wil bezoeken vanuit Nederland die moet zich voorbereiden op een lange reis. Na een reis van minimaal twaalf uur naar de westkust van Amerika moet je nog zo'n vijf tot zes uur vliegen naar de prachtige eilanden van Hawaii. De staat Hawaii bestaat volledig uit vulkanische eilanden, waarbij de westelijke eilanden het oudste zijn en de oostelijke eilanden het jongste. Op dit moment is de vulkaan Loihi onderwater een nieuw eiland aan het vormen, dat waarschijnlijk over zo'n tienduizend jaar boven water komt. Hawaii roept al snel associaties op met de huladans, bloemenkransen en de specifieke ukelele. Wie op vakantie naar Hawaii gaat zal nog steeds in aanraking komen met deze lokale zaken, de typische Hawaïaanse taal zul je steeds minder aantreffen. Die heeft op veel plekken plaats moeten maken voor het Engels.

Hawaii heeft te maken met een tropisch klimaat waarbij de temperatuur vrijwel het hele jaar overdag tussen de 24 en 31 graden Celsius ligt. Uitzondering vormen de hoge bergpieken waar het koeler kan zijn. Op de hoogste bergtoppen (Mauna Kea, Mauna Loa en Haleakala) kan het in de wintermaanden zelfs sneeuwen. Door de continue aanwezigheid van passaatwinden wordt de temperatuur wat getemperd waardoor de maximumtemperatuur eigenlijk zelden de 32 graden grens passeert. Alleen aan het einde van de zomer, in de periode juli tot en met oktober, wil het wel eens 33 of 34 graden worden. De passaat zorgt in combinatie met de luchtvochtigheid en de bergen voor zogenaamde orografische neerslag. Dit is neerslag die ontstaat omdat vochtige lucht tegen een berg als het ware omhoog geduwd wordt. De vochtige lucht koelt door de stijging in hoogte steeds verder af waardoor het vocht omgezet wordt in regen (wolken). Door dit effect kan er aan de loefzijde van een berg zeer veel neerslag vallen. De berg Wai'ale'ale is door dit effect de natste plek op aarde. In totaal valt er gemiddeld zo'n 12.000 millimeter neerslag per jaar wat bijna twintig keer zoveel is dan in Nederland. Aan de lijzijde van de bergen is het daartegenover juist weer vrij droog. Als het regent dan zijn het vooral korte buien die soms wel vrij intens kunnen zijn. Gemiddeld is het de helft van de dagen in Hawaii deels bewolkt, een kwart van de dagen (overwegend) bewolkt en een kwart van de dagen is er sprake van een vrijwel strakblauwe lucht. Deze aantallen kunnen per exacte locatie wel afwijken, zo zul je aan de noord- en noordoostkant van de eilanden meer bewolking zien dan in het zuiden.

Klimaatinformatie van plaatsen in Hawaii
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Hawaii is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Hawaii
Honolulu
Kaho'olawe
Kauai
Lanai
Maui
Molokai
Niihau
Oahu
 

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Hawaii vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Honolulu en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Hawaii.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 27 19 7 10 25
februari 27 18 7 9 25
maart 28 19 8 9 25
april 28 20 8 9 25
mei 29 21 9 7 26
juni 30 22 9 6 26
juli 30 23 10 7 26
augustus 31 24 9 6 27
september 31 23 9 7 27
oktober 30 23 8 9 27
november 29 22 7 9 26
december 28 20 6 10 26
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Honolulu. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Hawaii.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Hawaii
beste reistijd zonvakantie Hawaii
de officiële site van Hawaii
Hawaii bezienswaardigheden
Hawaii reisinformatie
Hawaii startpagina
Hawaii tips
Hawaii toerisme
wikipedia
winterzon vakantie op Hawaii
... meer Hawaii

climate of Hawaii

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact