klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Idaho (Verenigde Staten van Amerika)
De Amerikaanse staat Idaho ligt in het noordwesten van de Verenigde Staten. Idaho heeft een hoofdzakelijk bergachtig landschap. De Rocky Mountains bepalen een groot deel van het prachtige landschap dat soms hele ruige kantjes kent in bijvoorbeeld de Hells Canyon en de Balanced Rock. Idaho kent een combinatie van aride en continentale klimaattypes, waarbij er vrijwel zonder enige uitzondering sprake is van warme zomers en wintermaanden die koel zijn maar lokaal af en toe bar en boos kunnen zijn. Dit is vooral merkbaar in het oosten van Idaho waar de invloed van de Grote Oceaan duidelijk afneemt waardoor extreme kou beduidend meer kans heeft om toe te slaan. Binnen de bergen is nachtvorst zelfs nog mogelijk tijdens de warmste zomermaanden. Zo kan het op de populaire wintersportlocatie Sun Valley (1800 meter boven de zeespiegel) gedurende het hele jaar door vriezen tijdens de nachtelijke uurtjes, terwijl de gemiddelde maximumtemperatuur in de warmste maanden juli en augustus rond de 24/25 graden Celsius liggen.

Kenmerkend voor Idaho is verder het feit dat de jaarlijkse hoeveelheid neerslag vrij laag ligt. Gemiddeld valt er zon 300 tot 500 millimeter per maand, met soms uitschieters naar boven aan de loefzijde van bergen. In het westen zijn de winters natter dan de zomers wat te wijten is aan de aanvoer van natte lucht vanaf de Grote Oceaan. In het oosten is er vaker sprake van iets nattere zomers. Wel geldt daar dat de neerslag in de winter zeer vaak in de vorm van sneeuw valt.

Klimaatinformatie van plaatsen in Idaho
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Idaho is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Boise
Idaho Falls
Lewiston
McCall
Pocatello
Rocky Mountains
Sun Valley
Twin Falls
Yellowstone National Park
 

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Idaho vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Boise en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Idaho.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 2 -6 4 12 n.v.t.
februari 7 -3 5 9 n.v.t.
maart 12 -1 8 10 n.v.t.
april 16 2 9 9 n.v.t.
mei 22 6 11 7 n.v.t.
juni 27 11 12 6 n.v.t.
juli 32 14 13 3 n.v.t.
augustus 31 13 12 4 n.v.t.
september 25 8 10 5 n.v.t.
oktober 18 3 8 6 n.v.t.
november 10 -1 4 11 n.v.t.
december 2 -6 3 12 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Boise. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Idaho.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Idaho
de officile site van Idaho
Idaho toerisme
wikipedia
... meer Idaho

climate of Idaho

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact