klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Illinois (Verenigde Staten van Amerika)
Illinois is een van de noordelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Wat betreft het bevolkingsdichtheid behoort Illinois tot de dichtstbevolkte staten van het land. Ook op economisch gebied behoort Illinois tot de toppers binnen de VS. Dat heeft het vooral te danken aan de grote penetratie van industriële gebieden binnen de staat en de aanwezigheid van veel landbouwbedrijven. Ook zijn een aantal grondstoffen in ruime mate vertegenwoordigd zoals petroleum, kool en hout. Het landschap is vooral heuvelachtig met een hoogste punt van slechts 376 meter boven de zeespiegel. Illinois ligt niet aan een zee of oceaan, maar wel aan het grote Michiganmeer. Hier bevindt zich tevens de grootste stad van Illinois: Chicago.
Illinois heeft een warm landklimaat waarbij het weerbeeld veel grilliger is dan de statistieken doen vermoeden. De langjarige gemiddelde klimaatcijfers zijn echt slechts een richtlijn, waarbij er zeer grote fluctuaties mogelijk zijn. Zo kan het in de winter serieus koud worden met ook overdag matige tot soms strenge vorst en kan het in de zomer ver boven de gemiddelde temperatuur van 29-32 graden Celsius uitkomen. Illinois valt binnen Tornado Alley, een groot gebied in de VS waar wervelwinden (tornado's) voor kunnen komen. Gemiddeld komen er op jaarbasis zo’n 35 tornado’s voor in Illinois. Hoewel Illinois wat betreft het aantal tornado’s en de kracht van de wervelwinden niet uitsteekt boven het gemiddelde, is de gemiddelde schade hier wel groter dan op veel andere plekken. Dat komt door het feit dat de staat dichter bevolkt is waardoor er een grotere kans bestaat op meer schade als gevolg van een wervelwind.

Klimaatinformatie van plaatsen in Illinois
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Illinois is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Belleville
Bloomington
Champaign
Chicago
Decatur
Moline
Peoria
Quincy
Springfield
 

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Illinois vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Springfield en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Illinois.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 1 -10 5 9 n.v.t.
februari 3 -7 6 9 n.v.t.
maart 11 -1 6 12 n.v.t.
april 18 6 8 11 n.v.t.
mei 24 11 9 11 n.v.t.
juni 29 16 10 9 n.v.t.
juli 31 19 10 9 n.v.t.
augustus 29 17 9 8 n.v.t.
september 26 13 8 9 n.v.t.
oktober 20 7 7 8 n.v.t.
november 11 1 5 10 n.v.t.
december 3 -6 4 10 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Springfield. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Illinois.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Illinois
de officiële site van Illinois
Illinois toerisme
wikipedia
... meer Illinois

climate of Illinois

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact