klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Indiana (Verenigde Staten van Amerika)
Indiana is een staat gelegen in het noorden van de Verenigde Staten van Amerika. Onder autoliefhebbers is Indiana vooral bekend vanwege de ‘Indianapolis 500 miles race’, die vaak afgekort wordt tot Indy 500. Deze race die ieder jaar op de zondag voor Memorial Day gereden wordt behoort tot de meest bekende autosportwedstrijden ter wereld. Indiana is een redelijk vlakke staat die gemiddeld op een hoogte van 230 meter boven de zeespiegel ligt. Indiana heeft te maken met een drietal klimaatzones. In het uiterste noorden komt lokaal een gematigd landklimaat voor. In het zuiden ligt een kleine zone waar een warm zeeklimaat terug te vinden is (type Cfa volgens de Köppen klimaatclassificatie). Het overgrote deel van Indiana kent echter het warme landklimaat (ook bekend als warm continentaal klimaat), dat onder het Köppen klimaatsysteem binnen de categorie Dfa valt. Kenmerkend voor het klimaat van Indiana zijn de warme tot incidenteel zeer warme zomers en winters waarin vorst en sneeuw gedurende meerdere maanden voor kunnen komen. Zo ligt de gemiddelde minimumtemperatuur in de koudste maand januari tegen de min tien graden Celsius terwijl het kwik in de warmste maand juli rond de dertig graden ligt. In het zuiden kan het nog iets warmer worden. De vegetatieperiode ligt in Indiana ieder jaar tussen de 155 dagen (in het noorden) en 185 dagen (in het zuiden). Ongeveer de helft van de sneeuwval in Indiana is te wijten aan ‘Lake-effect snow’. Tijdens koude atmosferische omstandigheden blaast koele wind over relatief warme meren, waarbij verdampt water bevriest en verderop als sneeuw uit de lucht komt vallen.

Klimaatinformatie van plaatsen in Indiana
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Indiana is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Evansville
Fort Wayne
Gary
Indianapolis
South Bend
   

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Indiana vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Indianapolis en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Indiana.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 1 -9 4 11 n.v.t.
februari 4 -7 5 10 n.v.t.
maart 10 -2 6 13 n.v.t.
april 17 5 7 12 n.v.t.
mei 23 11 9 11 n.v.t.
juni 28 16 10 10 n.v.t.
juli 30 18 10 10 n.v.t.
augustus 29 17 9 9 n.v.t.
september 25 13 8 8 n.v.t.
oktober 19 6 6 9 n.v.t.
november 11 1 4 11 n.v.t.
december 4 -5 3 13 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Indianapolis. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Indiana.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Indiana
de officiële site van Indiana
Indiana toerisme
startpagina Amerika
wikipedia
... meer Indiana

climate of Indiana

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact