klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Iowa (Verenigde Staten van Amerika)
Iowa is een centraal gelegen staat van de Verenigde Staten van Amerika. Er is geen directe verbinding met een zee of oceaan. Ook ligt Iowa niet aan een meer van enige betekenis. De ligging ten oosten van het bergachtige westen zorgt ervoor dat Iowa een hoofdzakelijk heuvelachtig landschap heeft waarbij het noordoosten een patroon kent dat bijna bergachtig is terwijl er geen sprake is serieuze hoogtes. Dit deel maakt deel uit van het Peleozoïcum Plateau waar de rivier Mississippi doorheen stroomt. Iowa kent een warm continentaal klimaat waarbij er sprake kan zijn van extreme temperaturen en weersomstandigheden. Zo kent Iowa gemiddeld 37 tornado’s die vooral in de lente en de zomer flink huis kunnen houden. De zomermaanden zijn warm met gemiddeld overdag maar liefst 28 tot 32 graden Celsius. De maand juli is de warmste maand, waarbij er de kans bestaat dat het kwik de veertig graden Celsius bereikt. Zo warm als de zomers kunnen zijn, zo koel kan het in de winter worden. Door de centrale ligging heeft Iowa vrijwel niet te maken met de invloed van relatief warm zeewater. Indien er een koele noordelijke stroming staat dan kunnen de thermometers richting diepvriestemperaturen dalen. Strenge vorst is dan niet ongebruikelijk in de nacht en zelfs overdag kan het ijzig koud blijven. In de winter wordt het landschap regelmatig voorzien van een witte sneeuwlaag. Gemiddeld sneeuwt het tussen de 20 en 35 dagen per jaar waarbij er in totaal ongeveer een meter sneeuw valt. Onder extreme omstandigheden kan er lokaal tientallen centimeters sneeuw binnen een etmaal vallen. Indien dit meerdere keren voorkomt binnen een vorstperiode kan kunnen er dermate hoge lagen sneeuw ontstaan dat dorpen afgesloten worden van de buitenwereld.

Klimaatinformatie van plaatsen in Iowa
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Iowa is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Burlington
Cedar Rapids
Des Moines
Dubuque
Sioux City
Waterloo
   

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Iowa vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Des Moines en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Iowa.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari -2 -12 5 8 n.v.t.
februari 1 -9 6 7 n.v.t.
maart 8 -3 7 10 n.v.t.
april 17 4 8 11 n.v.t.
mei 23 10 9 11 n.v.t.
juni 28 15 10 10 n.v.t.
juli 30 19 11 10 n.v.t.
augustus 29 17 10 9 n.v.t.
september 24 12 8 9 n.v.t.
oktober 18 5 7 8 n.v.t.
november 9 -2 5 8 n.v.t.
december -1 -9 4 8 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Des Moines. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Iowa.

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Iowa
de officiële site van Iowa
Iowa toerisme
wikipedia
... meer Iowa

climate of Iowa

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact