klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Kansas (Verenigde Staten van Amerika)
Centraal in de Verenigde Staten van Amerika ligt de staat Kansas. Het is de 34e staat van de VS. De naam komt voort van het woord ‘kansa’, dat in de Sioux-taal ‘volk van de zuidenwind’ betekent. Door de staat stroomt ook de gelijknamige rivier Kansas. Volgens sommige onderzoeken zou Kansas de vlakste staat van de VS zijn, echter zijn er andere rapporten die dit in twijfel trekken omdat er een andere meetmethode toegepast wordt. Naast veel graslanden en bossen kent het overwegend vlakke Kansas ook een aantal rotsformaties en heuvelachtige gebieden.
Binnen Kansas komen een drietal klimaattypes voor. Het grootste deel van Kansas kent een warm landklimaat met de bijbehorende (zeer) warme zomers, koelere winters en wispelturige tussenseizoenen. In het zuidwesten is dankzij de lagere neerslagsommen (400-500mm op jaarbasis) sprake van een steppeklimaat. Lokaal is er sprake van een warm mediterraan klimaat. Kansas kent grote verschillen in jaarlijkse hoeveelheid neerslag (vierhonderd tot twaalfhonderd millimeter) en ook in de hoeveelheid sneeuw (10 centimeter tot bijna een meter per jaar). Kansas staat bekend om haar felle onweersbuien, die soms kunnen leiden tot het ontstaan van een supercel. Zo’n extreem zware onweersbui is de voedingsbodem voor tornado’s, die dan ook redelijk vaak voorkomen in Kansas.

Klimaatinformatie van plaatsen in Kansas
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Kansas is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Dodge City
Garden City
Hays
Kansas City
Overland Park
Salina
Topeka
Wichita
   

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Kansas vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Topeka en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Kansas.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 3 -8 6 6 n.v.t.
februari 7 -5 6 6 n.v.t.
maart 13 1 7 9 n.v.t.
april 19 6 8 10 n.v.t.
mei 24 12 9 12 n.v.t.
juni 29 17 10 10 n.v.t.
juli 32 20 11 9 n.v.t.
augustus 31 19 10 9 n.v.t.
september 27 13 8 8 n.v.t.
oktober 21 7 7 7 n.v.t.
november 12 0 5 7 n.v.t.
december 5 -6 5 6 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Topeka. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Kansas.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Kansas
de officiële site van Kansas
Kansas toerisme
wikipedia
... meer Kansas

climate of Kansas

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact