klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Missouri (Verenigde Staten van Amerika)
Missouri is staat van de Verenigde Staten die zich centraal in dit grote land bevindt. In het jaar 1821 werd Missouri de 24e staat van de VS. Het landschap van Missouri laat zich het beste omschrijven als heuvelachtig met enkele laagvlaktes waar slechts lichte glooiingen voorkomen. Missouri ligt binnen het overgangsgebied van het warme zeeklimaat (type Cfa volgens de klimaatclassificatie van Köppen) en het iets meer wispelturige warme landklimaat (type Dfa). Extreme weersomstandigheden zijn in Missouri mogelijk omdat de staat amper beschermd wordt door bergen en zowel koudefronten uit het noorden alsmede warme lucht vanaf de Golf van Mexico invloed uit kunnen oefenen op het weer in Missouri. De wintermaanden kunnen milde dagen tonen, maar zeker onder de aanvoer van koude poollucht door een noordelijke stroming is matige tot strenge nachtvorst goed mogelijk. Gedurende dergelijke periodes, die vooral in de maanden december, januari en februari voor kunnen komen, kan het kwik ook overdag onder het vriespunt blijven hangen. Gemiddeld valt er in Missouri 10 tot 15 centimeter sneeuw per jaar. Dit valt gedurende zo’n 7 tot 10 dagen. Sommige winters valt er echter bijna geen sneeuw terwijl er af en toe een winter tussen zit met zware sneeuwval.
De zomermaanden zijn juist weer uitgesproken warm. Temperaturen van rond of zelfs iets boven de dertig graden zijn in de maanden juni, juli en augustus meer regel dan uitzondering. Ook in de najaarsmaand september kan het nog geregeld tropisch warm worden. Missouri ligt in Tornado Alley, een groot gebied in Amerika waar tornado’s kunnen ontstaan. Deze wervelwinden kunnen zeer vernietigend zijn, zoals bijvoorbeeld de EF-5 categorie multiple-vortex tornado die zondag 22 mei 2011 de stad Joplin terroriseerde. Hierbij is ongeveer een derde van Joplin vernietigd en zijn 159 mensen gedood, waarmee het op dat moment de de meest dodelijke tornado sinds het jaar 1947 was.

Klimaatinformatie van plaatsen in Missouri
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Missouri is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Cape Girardeau
Columbia
Jefferson City
Joplin
Kansas City
Saint Louis
Springfield
   

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Missouri vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Jefferson City en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Missouri.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 3 -7 5 8 n.v.t.
februari 6 -5 6 8 n.v.t.
maart 13 1 6 11 n.v.t.
april 20 7 8 11 n.v.t.
mei 24 12 9 11 n.v.t.
juni 29 17 10 9 n.v.t.
juli 32 20 10 8 n.v.t.
augustus 31 18 9 8 n.v.t.
september 26 14 8 9 n.v.t.
oktober 21 8 7 8 n.v.t.
november 13 2 5 9 n.v.t.
december 6 -5 5 9 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Jefferson City. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Missouri.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Missouri
de officiële site van Missouri
Missouri toerisme
wikipedia
... meer Missouri

climate of Missouri

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact