klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Montana (Verenigde Staten van Amerika)
Tegen de Canadese grens aan ligt de Amerikaanse staat Montana. Indianenreservaten, bergen in het westen en een aantal grote meren zijn nadrukkelijk aanwezig binnen de “Treasure State”. Het westen van Montana is onderdeel van de grote bergketen Rocky Mountains, het oosten is aanzienlijk vlakker en kent veel bossen. De bergformaties zorgen voor veel prachtige valleien. De gevarieerde landschappen van Montana zorgen ervoor dat vooral natuurliefhebbers deze staat bezoeken. Het in oppervlakte aanzienlijk grote Montana (de 4e staat van de VS in vierkante kilometers) kent dankzij haar oppervlakte en de grote diversiteit in landschap een aantal verschillende klimaten. Het centrale deel van Montana wordt gedomineerd door een koud steppeklimaat (type BSk volgens de klimaatclassificatie van Köppen), in het westen vind je een combinatie van een gematigd landklimaat dat via een gematigd landklimaat naar een hooggebergteklimaat gaat op de hoogste bergtoppen.
Wat betreft de gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag kent Montana grote variaties. Gemiddeld valt er binnen de hele staat nog geen vierhonderd millimeter per jaar, maar er zijn een aantal significante afwijkingen van dit gemiddelde. Zo valt er in de oostelijk van de bergen gelegen valleien nog geen driehonderd millimeter. Voorbeelden hiervan zijn Lonepine (291 mm) en Deer Lodge (279 mm). De bergen zelf kennen daartegenover juist wel aanzienlijke hoeveelheden neerslag. Een jaarlijkse neerslagsom van 2000 tot maar liefst 2700 millimeter (Grinnell Gletsjer) is hier normaal. De zomers in Montana zijn relatief warm, waarbij de hoogste bergtoppen een uitzondering vormen. In een stad als Billings worden tropische maxima van dertig graden of meer gemakkelijk gehaald in juli en augustus. De winters zijn in vrijwel heel Montana koel tot koud. Vorst, sneeuw en in sommige meren kruiend ijs zijn geen uitzondering in de periode december tot en met februari. Bij een sterke noordelijke stroming kan ijskoude poollucht eenvoudig Montana bereiken.

Klimaatinformatie van plaatsen in Montana
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Montana is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Billings
Bozeman
Butte
Great Falls
Helena
Missoula
Rocky Mountains
Yellowstone National Park
   

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Montana vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Helena en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Montana.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari -1 -13 4 10 n.v.t.
februari 3 -10 5 8 n.v.t.
maart 6 -6 7 10 n.v.t.
april 12 -2 8 9 n.v.t.
mei 18 3 9 11 n.v.t.
juni 23 8 10 10 n.v.t.
juli 28 10 12 7 n.v.t.
augustus 28 10 10 8 n.v.t.
september 20 4 8 7 n.v.t.
oktober 14 -1 7 6 n.v.t.
november 6 -7 4 8 n.v.t.
december 0 -12 3 9 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Helena. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Montana.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Montana
bijzondere plaatsen in Montana
mooiste dorpjes in Montana
Montana toerisme
wikipedia
... meer Montana

climate of Montana

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact