klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van New Hampshire (Verenigde Staten van Amerika)
De staat New Hampshire ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten van Amerika. Deze tot de regio New England behorende staat bestaat voor een groot deel uit heuvelachtig tot bergachtig gebied en grenst aan de noordzijde met Canada, in het oosten met Maine, in het zuiden met Massachusetts en in het westen met de staat Vermont. De grens met Vermont wordt bepaald door de rivier Connecticut, die ervoor zorgt dat in tegenstelling tot veel andere grenzen tussen Amerikaanse staten er hier geen sprake is van een grens die op een landkaart toont als een vrijwel rechte lijn. In New Hampshire vind je dankzij het gematigde landklimaat veel bossen, die voornamelijk bestaan uit naaldbomen. Ook het berggebied White Mountains wordt door is vooral bebost, het stukje “White” in de naam verwijst naar de lichte kleur van het graniet waaruit de bergen bestaan.

In de wintermaanden ziet de staat New Hampshire er vaak ook wit uit vanwege de sneeuwval. De winters zijn koel tot soms zeer koud, waarbij sneeuw regelmatig valt en ook redelijke kans maakt om langere tijd te blijven liggen. Vooral de hoger gelegen gebieden van New Hampshire kunnen zo wekenlang wit zijn. De hoogste berg van New Hampshire, Mount Washington, is in de winterperiode vaak maandenlang wit, waarbij er gemiddeld enorme hoeveelheden sneeuw vallen. In totaal valt er in de winter gemiddeld 600 tot 900 centimeter sneeuw (!), wat goed is voor een pak sneeuw dat op kan lopen tot meters hoogte. In het winterseizoen 1968-1969 is er een recordhoeveelheid sneeuw van maar liefst 1438,7 centimeter geregistreerd; dat is bijna vijftien meter sneeuw. Een merkwaardig record dat ook op naam stond van Mount Washington is de hoogst gemeten snelheid van een windstoot. Op 12 april 1934 is er een windsnelheid gemeten van maar liefst 372 kilometer per uur, een wereldrecord dat pas in 1996 door de cycloon Olivia verbroken is (408 km/u in Australië).

New Hampshire kent een mix van landklimaten (vochtig continentaal - type Dfb) en een alpineklimaat in de hoogste bergtoppen van de White Mountains. De koele winters worden in de lager gelegen gebieden afgewisseld met warme zomers, waarbij de thermometer soms ruim boven de dertig graden uit kan komen. Neerslag valt er ongeveer evenredig verdeeld over het hele jaar, waarvan in de wintermaanden het grootste deel in de vorm van sneeuw valt.

Klimaatinformatie van plaatsen in New Hampshire
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor New Hampshire is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Berlin
Concord
Dover
Manchester
Nashua
     

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat New Hampshire vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Concord en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in New Hampshire.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari -1 -12 5 11 n.v.t.
februari 1 -11 6 9 n.v.t.
maart 7 -5 7 12 n.v.t.
april 14 0 7 12 n.v.t.
mei 21 6 8 12 n.v.t.
juni 26 11 9 12 n.v.t.
juli 28 14 9 11 n.v.t.
augustus 27 13 8 10 n.v.t.
september 22 8 7 10 n.v.t.
oktober 16 2 6 10 n.v.t.
november 9 -2 4 11 n.v.t.
december 2 -9 4 11 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Concord. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in New Hampshire.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over New Hampshire
de officiële site van New Hampshire
New Hampshire toerisme
wikipedia
... meer New Hampshire

climate of New Hampshire

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact