klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van New Mexico (Verenigde Staten van Amerika)
New Mexico is één van de Verenigde Staten van Amerika. Het ligt in het zuiden van de VS en grenst aan het land Mexico en de staten Texas, Oklahoma, Colorado, Utah en Arizona. Wie de officiële site van de staat New Mexico bezoekt die zal ongetwijfeld geconfronteerd worden met de prachtige bijnaam “Land of Enchantment”. Het landschap van New Mexico mag op sommige plekken met recht betoverend genoemd worden. New Mexico is na de totstandkoming van de republiek Mexico onderdeel geworden van dat land. Na de Mexicaanse-Amerikaanse oorlog heeft Mexico een deel van het gebied afgestaan waarna enkele jaren later in het jaar 1853 de zuidelijke strook in combinatie met het zuidwesten van Texas door Mexico aan de VS verkocht werd. Pas in het jaar 1912 werd New Mexico een officiële staat binnen de Verenigde Staten.
Het merendeel van New Mexico heeft te maken met aride klimaattypes zoals het koude steppeklimaat en in de droogste gebieden een koud woestijnklimaat. Lokaal, met name in de bergachtige gebieden in centraal New Mexico, komen continentale klimaattypes voor. In New Mexico komen vrij grote contrasten voor tussen zomer en winter. De zomerperiode die eind mei vaak al begint en tot ver in september aanhoudt is zonnig, redelijk droog en warm tot zeer warm. Voor grote delen van New Mexico is dit ook de periode waarin de kans op neerslag toeneemt, hoewel de hoeveelheden altijd nog overwegend laag zijn. In de wintermaanden valt de meeste neerslag in de vorm van sneeuw. In de hoger gelegen berggebieden blijft deze sneeuw vaak langere tijd liggen, op de vlaktes zijn er geregeld dooiaanvallen die ervoor zorgen dat het witte landschap als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon verdwijnt.

Klimaatinformatie van plaatsen in New Mexico
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor New Mexico is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Albuquerque
Clovis
Farmington
Rocky Mountains
Roswell
Santa Fe
   

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat New Mexico vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Santa Fe en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in New Mexico.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 5 -9 8 5 n.v.t.
februari 7 -7 8 5 n.v.t.
maart 11 -4 9 6 n.v.t.
april 16 0 10 5 n.v.t.
mei 21 4 11 6 n.v.t.
juni 26 9 12 7 n.v.t.
juli 28 12 11 11 n.v.t.
augustus 26 11 10 11 n.v.t.
september 22 8 9 7 n.v.t.
oktober 18 2 9 5 n.v.t.
november 11 -4 8 4 n.v.t.
december 6 -8 7 5 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Santa Fe. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in New Mexico.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over New Mexico
de officiële site van New Mexico
New Mexico toerisme
wikipedia
... meer New Mexico

climate of New Mexico

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact