klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van North Carolina (Verenigde Staten van Amerika)
De staat North Carolina ligt aan de oostkust van de Verenigde Staten van Amerika. North Carolina is altijd het thuis geweest van indianen, waaronder de Cherokee. Een groot deel van deze oorspronkelijke bewoners werd rond het jaar 1830 gedwongen te verhuizen naar Oklahoma, een deel is het gelukt in North Carolina of later terug te keren naar hun thuisland. North Carolina kent een warm zeeklimaat (type Cfa volgens de klimaatclassificatie) met warme zomers, milde winters en een neerslagpatroon dat geen regenseizoen of droge periode kent.

Het klimaat is uitstekend om landbouwproducten zoals tabak, sojabonen, katoen en meloenen te verbouwen. Dit gebeurt vooral in het vlakke gebied in het oosten van de staat. Het centrale deel van North Carolina, dat de Piedmont regio genoemd wordt, heeft een iets grilliger karakter dan het oosten wat mede veroorzaakt wordt door de geringere invloed van de Atlantische Oceaan. Hierdoor zijn de zomers wat heter en de winters wat koeler dan de kustregio. De Appalachen in het westen van North Carolina zijn het koelste gebied van de staat. Dat komt door de hoogtes die op kunnen lopen tot twee kilometer. In dit gebied is er dan ook meer sprake van sneeuwval en kunnen sneeuwstormen het verkeer en het dagelijks leven verlammen. Tijdens de sneeuwstorm van 1993 is er bijvoorbeeld maar liefst 150 centimeter sneeuw binnen een periode van drie dagen gevallen op Mount Mitchell.

North Carolina heeft in de zomer regelmatig te maken met hittegolven, waarbij de temperatuur dagenlang ruim boven de dertig graden kan liggen. Lokaal zijn temperaturen van veertig graden mogelijk, vooral in de heetste maanden juli en augustus. In de winter kan door de aanvoer van zeer koele polaire lucht tijdens een sterke zuidwaartse arctische stroming zorgen voor flinke temperatuursdalingen waarbij diepvriestemperaturen gehaald worden, vooral verder landinwaarts. Het centrale deel van North Carolina wordt in de wintermaanden ook geregeld geteisterd door ijzel en ijsregens. Andere problemen waar men in North Carolina mee te maken kan krijgen is orkanen. Gemiddeld wordt North Carolina eens in de tien jaar getroffen door een orkaan. Deze kans is aanwezig tijdens het orkaanseizoen dat loopt van juni tot december. Tijdens het orkaanseizoen kunnen tropische depressies ook zorgen voor het ontstaan van tornado’s. Gemiddeld heeft de staat te maken met minder dan twintig tornado’s tijdens een heel jaar, maar soms zijn er omstandigheden waardoor er een extreem aantal tornado’s ontstaat. Zo werd North Carolina in april 2011 door minimaal 25 tornado’s getroffen, die minimaal 24 dodelijke slachtoffers veroorzaakt hebben.

Klimaatinformatie van plaatsen in North Carolina
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor North Carolina is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Charlotte
Durham
Fayetteville
Greensboro
Raleigh
Winston-Salem
   

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat North Carolina vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Raleigh en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in North Carolina.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 10 -2 5 10 n.v.t.
februari 12 -1 6 9 n.v.t.
maart 17 3 7 10 n.v.t.
april 22 7 9 9 n.v.t.
mei 26 12 9 10 n.v.t.
juni 30 17 9 10 n.v.t.
juli 32 19 9 11 n.v.t.
augustus 31 19 8 10 n.v.t.
september 28 15 7 8 n.v.t.
oktober 22 8 7 7 n.v.t.
november 18 3 6 8 n.v.t.
december 12 -1 5 9 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Raleigh. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in North Carolina.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over North Carolina
North Carolina overheid
North Carolina toerisme
wikipedia
... meer North Carolina

climate of North Carolina

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact