klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van North Dakota (Verenigde Staten van Amerika)
North Dakota is één van de Verenigde Staten. North Dakota ligt in het noorden van de V.S., grenzend aan Canada. Het westelijke deel van North Dakota behoort tot de Great Plains, een groot vlak gebied dat zich vanuit Canada tot aan de Mexicaanse grens uitstrekt. Dit grote gebied dat vooral bestaat uit steppe, prairie en graslanden ligt direct ten oosten van de Rocky Mountains. Op de vlaktes vind je nog een redelijk groot aantal indianenreservaten. Tegenwoordig maken de Indianen nog maar enkele procenten van de totale bevolking in North Dakota uit.

Je vindt in North Dakota een tweetal klimaattypes die redelijk geleidelijk in elkaar overgaan, omdat de hoeveelheid neerslag de bepalende factor is. Het oostelijke deel van North Dakota heeft een gematigd landklimaat dat vooral gekenmerkt wordt door het zeer grillige karakter, zowel in weersomstandigheden als in temperaturen. In het westelijke deel heerst een koud steppeklimaat. Dat komt omdat de jaarlijkse neerslagsom hier onder de grens van vijfhonderd millimeter ligt. Het ontbreken van elke vorm van zee of oceaan van betekenis zorgt ervoor dat de elementen in North Dakota soms vrij spel hebben. Zo komen hier een aantal natuurverschijnselen voor die typisch voor deze regio zijn. Zo komt hier de downburst voor. Dit is een gebied met door regen gevoede koude lucht die richting aarde gezogen wordt en dan een naar buiten slaande wind veroorzaakt. Deze wind gaat daadwerkelijk alle kanten op en werkt feitelijk bijna tegenovergesteld aan een tornado, waar de wind binnen de kolom blijft draaien. Tornado’s kunnen ook voorkomen in North Dakota, net als zware sneeuwstormen (blizzards), zware onweersbuien en straight-line winden die vanwege de extreem hoge windsnelheden ook wel de ‘orkanen van de prairie’ genoemd worden. Opvallend is de invloed van het polaire front die er in de wintermaanden voor kan zorgen dat het extreem koud kan worden in North Dakota. Net als op veel plekken met een landklimaat geldt ook hier dat de zomers juist warm tot soms zeer warm kunnen zijn. Het klimaat van North Dakota kent veel contrasten, waardoor het weerbeeld van week tot week soms flink kan verschillen.

Klimaatinformatie van plaatsen in North Dakota
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor North Dakota is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Bismarck
Dickinson
Fargo
Grand Forks
Minot
 
   

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat North Dakota vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Bismarck en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in North Dakota.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari -7 -19 5 8 n.v.t.
februari -3 -15 6 7 n.v.t.
maart 4 -8 7 8 n.v.t.
april 13 -1 8 9 n.v.t.
mei 20 6 10 10 n.v.t.
juni 25 11 11 11 n.v.t.
juli 29 14 11 9 n.v.t.
augustus 28 12 10 8 n.v.t.
september 22 6 8 7 n.v.t.
oktober 15 0 6 5 n.v.t.
november 4 -8 4 6 n.v.t.
december -4 -16 4 8 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Bismarck. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in North Dakota.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over North Dakota
de officiële site van North Dakota
North Dakota toerisme
wikipedia
... meer North Dakota

climate of North Dakota

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact