klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Oklahoma (Verenigde Staten van Amerika)
De Amerikaanse staat Oklahoma is een voornamelijk heuvelachtige staat gelegen in het centraal-zuidelijke deel van de Verenigde Staten van Amerika. In het uiterste noordwesten komen ook wat bergen voor, waarbij Black Mesa met een hoogste punt van 1516 meter de hoogste is. Oklahoma kent een grote variatie aan landschappen zoals bossen, rotsachtige canyons, graslandschappen en de zo voor Oklahoma kenmerkende Glass Mountains.
Oklahoma heeft een combinatie van een warm landklimaat in het westen en een warm zeeklimaat in het oosten. Het klimaattype zoals het hier voorkomt vormt een prima voedingsbodem voor onweer en tornado’s. Het botsen van warme en koele luchtlagen zorgt soms voor extreem waar onweer. Hierbij kunnen zogenaamde supercellen ontstaan, die de basis vormen voor wervelwinden. Gemiddeld komen er in Oklahoma maar liefst 54 tornado’s per jaar voor. In Oklahoma zijn dan ook enkele instituten gevestigd die onderzoek doen naar stormen, zoals het Storm Prediction Center.
De zomers in Oklahoma zijn vrij lang (4 maanden) en warm. Gemiddeld komt de maximumtemperatuur uit op zo’n 30 tot 35 graden in de warmste maanden. Hittegolven met maxima van meer dan veertig graden kunnen in praktisch heel Oklahoma voorkomen. Na de zomer volgt een herfst met tijdelijk iets meer neerslag en een daling in het aantal uren zonneschijn. De winter begint eind november en is redelijk mild. Overdag komt vorst bijna niet voor. Nachtvorst beperkt zich meestal tot licht of matige vorst. Richting het noordwesten neemt de kans op strenge vorst en sneeuw wel toe.

Klimaatinformatie van plaatsen in Oklahoma
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Oklahoma is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Enid
Lawton
Norman
Oklahoma City
Ponca City
Tulsa
     

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Oklahoma vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Tulsa en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Oklahoma.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 8 -4 6 6 n.v.t.
februari 11 -2 6 7 n.v.t.
maart 17 4 7 9 n.v.t.
april 23 10 8 9 n.v.t.
mei 27 15 9 10 n.v.t.
juni 31 19 10 9 n.v.t.
juli 34 22 11 6 n.v.t.
augustus 34 21 10 7 n.v.t.
september 29 17 8 8 n.v.t.
oktober 24 10 7 7 n.v.t.
november 16 4 5 7 n.v.t.
december 10 -2 5 7 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Tulsa. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Oklahoma.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Oklahoma
de officiële site van Oklahoma
Oklahoma toerisme
wikipedia
... meer Oklahoma

climate of Oklahoma

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact