klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Pennsylvania (Verenigde Staten van Amerika)
Pennsylvania is één van de staten van de Verenigde Staten van Amerika. Pennsylvania ligt in het noordoosten van de VS. Het grenst in het noordwesten aan Lake Erie, dat de natuurlijke grens met Canada vormt. In het oosten vormt de rivier Delaware de natuurlijke begrenzing tussen Pennsylvania en de staten New York en New Jersey. Het landschap van Pennsylvania wordt voor een groot deel gedomineerd door de Appalachen, een groot berggebied in het oosten van de VS. De Appalachen zorgen in het centrale deel van Pennsylvania voor een combinatie van heuvelachtig landschap met vrij lage bergen. Het hoogste punt van Pennsylvania ligt slechts 979 meter boven de zeespiegel.

Pennsylvania kent een mix van een warm landklimaat (type Dfa volgens de klimaatclassificatie van Köppen) met in het noorden en binnen de Appalachen gebieden waar het iets koelere klimaattype Dfb (gematigd landklimaat) heerst. Het feit dat hier typische continentale klimaatsoorten voorkomen in plaats van een zeeklimaat heeft te maken met het feit dat de Atlantische Oceaan ondanks de relatief korte afstand tot Pennsylvania vrij weinig invloed uitoefent op het weer in Pennsylvania. Her zijn hoofdzakelijk noordelijke en westelijke stromingen die het weerbeeld in Pennsylvania bepalen.
Hoewel er binnen de staat redelijke verschillen voorkomen in temperatuur zijn er ook grote overeenkomsten binnen het klimaat. Globaal kun je stellen dat het in het noordwesten wat koeler is dan het oostelijke deel van Pennsylvania. Het verschil in langjarige gemiddelde temperatuur bedraagt maximaal een graad of vier tot vijf. De overeenkomst zit vooral in het neerslagpatroon. Binnen heel Pennsylvania is er een redelijk evenredige verdeling in de hoeveelheid neerslag per maand. Pennsylvania kent geen uitgesproken natte of drogere gebieden.

Klimaatinformatie van plaatsen in Pennsylvania
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Pennsylvania is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Allentown
Altoona
Erie
Harrisburg
Lancaster
Philadelphia
Pittsburgh
State College
Wilkes-Barre
Williamsport
 

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Pennsylvania vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Harrisburg en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Pennsylvania.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 2 -7 5 12 n.v.t.
februari 4 -5 6 11 n.v.t.
maart 10 -1 7 12 n.v.t.
april 17 4 8 13 n.v.t.
mei 22 10 9 12 n.v.t.
juni 27 15 10 11 n.v.t.
juli 30 18 10 11 n.v.t.
augustus 29 17 9 10 n.v.t.
september 24 12 7 9 n.v.t.
oktober 18 6 6 9 n.v.t.
november 11 2 5 11 n.v.t.
december 5 -4 4 12 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Harrisburg. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Pennsylvania.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Pennsylvania
de officiële site van Pennsylvania
Pennsylvania toerisme
wikipedia
... meer Pennsylvania

climate of Pennsylvania

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact