klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van South Carolina (Verenigde Staten van Amerika)
De staat South Carolina ligt in het zuidoosten van de Verenigde Staten van Amerika aan de Atlantische Oceaan. South Carolina wordt geografisch in vier regio’s verdeeld. Het zuidoosten van de staat behoort tot de Atlantische Kustvlakte (Atlantic Coastal Plain). Meer landinwaarts vind je de Sandhills, een strook van oude duinen die bewijzen dat de kustlijn van South Carolina in een ver verleden dieper landinwaarts lag. In het noordwesten van de staat vind je verder de Piedmond, een plateau dat vooral uit glooiende groene heuvels bestaat. Het uiterste noordwestelijke puntje bestaat uit berggebied dat behoort tot de Blue Ridge Mountains, wat letterlijk de Blauwe Bergrug betekent. South Carolina heeft een Cfa-klimaat volgens de Köppen klimaatclassificatie, wat de term warm zeeklimaat met zich meekrijgt. Omdat de bergen hier niet hoger reiken dan tot 1090 meter (Sassafras Mountain) zijn de temperatuurverschillen binnen de staat niet zo groot. De grootste contrasten wat betreft temperatuur en weerbeeld zie je in de winter, als het landinwaarts soms vrij koud kan worden terwijl de thermometer aan de kust gewoon boven het vriespunt blijft steken.

De zomers in South Carolina zijn warm met gemiddelde temperaturen van 29 tot 33 graden in de maanden juni, juli en augustus. ‘s Nachts blijft het kwik in de zomer ook bij gemiddeld 20 graden hangen, midden in de stad kan het enkele graden warmer zijn omdat de straten en gebouwen de warmte wat langer vasthouden. Ook het voorjaar en het najaar zijn vrij warm. Maart en november hebben een gemiddelde maximumtemperatuur van rond de twintig graden en de gemiddeldes in april en oktober hangen zelfs rond de zomerse grens van 25 graden Celsius. South Carolina is zonnig te noemen met 2700 tot ruim 3000 uren aan zonneschijn op jaarbasis. Mei, juni en juli zijn in de regel de zonnigste maanden, januari en februari zijn de somberste. Dat laatste ligt vooral aan het feit dat de dagen in de winter korter duren, want met gemiddeld 6 uur zonnig weer op een in theorie maximaal haalbare gemiddelde van 9 tot 10 uur zijn ook de wintermaanden nog relatief zonnig.

Neerslag valt vrij gelijkmatig over het hele jaar, gemiddeld 1100 tot 1300 millimeter per jaar, verdeeld over ongeveer 110 neerslagdagen. De zomermaanden zijn wat natter dan de andere maanden, wat te maken heeft met een verhoogde kans op onweersbuien en de grotere hoeveelheden regen die in een zomerse bui valt ten opzichte van de wat mildere winterse buien. In de periode juni tot december is er kans op tropische depressies en stormen, die af en toe uit kunnen groeien tot een orkaan die over of langs South Carolina scheert. Dergelijke stormen kunnen voor veel schade en overlast zorgen, vooral door de harde wind en de grote hoeveelheid neerslag die dan binnen een vrij korte periode uit de lucht kan komen vallen.

Klimaatinformatie van plaatsen in South Carolina
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor South Carolina is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Charleston
Columbia
Greenville
Myrtle Beach
Spartanburg
     

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat South Carolina vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Columbia en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in South Carolina.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 12 -1 6 10 n.v.t.
februari 15 0 6 9 n.v.t.
maart 19 5 8 10 n.v.t.
april 24 9 9 8 n.v.t.
mei 28 14 9 10 n.v.t.
juni 31 18 9 10 n.v.t.
juli 33 21 9 12 n.v.t.
augustus 32 20 9 11 n.v.t.
september 29 17 8 8 n.v.t.
oktober 24 10 8 7 n.v.t.
november 19 5 6 8 n.v.t.
december 14 1 6 9 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Columbia. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in South Carolina.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over South Carolina
South Carolina informatie
South Carolina overheid
South Carolina toerisme
wikipedia
winterzon in South Carolina
... meer South Carolina

climate of South Carolina

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact