klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van South Dakota (Verenigde Staten van Amerika)
South Dakota is een Amerikaanse staat gelegen in de Great Plains, een uitgestrekt vlak gebied van prairies, steppe en graslanden ten oosten van de Rocky Mountains. South Dakota wordt twee delen verdeeld door de Missouri River, die van noord naar zuid door South Dakota stroomt. Lokale mensen hebben het dan ook vaak over “East River” en “West River” om aan te duiden waar een plaats in de staat zich bevindt. South Dakota herbergt zeven indianenreservaten, waardoor South Dakota wat betreft aantal Indianen dat het herbergt na Alaska en New-Mexico de nummer drie van Amerika is. Opvallend monument in South Dakota dat vrijwel iedereen kent is Mount Rushmore National Memorial. De in de bergen uitgehakte busten van de eerste vier presidenten van de Verenigde Staten behoren tot de meest bekende bezienswaardigheden van de VS. South Dakota kent een tweetal klimaten waarbij de hoeveelheid neerslag bepalend is voor welk klimaattype van toepassing is. Over het algemeen geldt dat het oostelijke deel van South Dakota overwegend een gematigd landklimaat heeft en dat in het westen van South Dakota er sprake is van een koud steppeklimaat (type BSk volgens de klimaatclassificatie van Köppen). Dat ligt aan de lagere gemiddelde neerslagsom op jaarbasis. De winters in South Dakota zijn overwegend koud, waarbij er soms extreme kou kan voorkomen in het geval er een zeer koele noordelijke stroming vanuit de Noordpool is. Na een relatief kort voorjaar volgt er een warme zomer, waarbij het kwik gedurende drie maanden overdag rond tropische waardes ligt. ‘s Nachts kan het dan nog wel redelijk ver afkoelen. Vooral in juni kan het verschil in temperatuur binnen één etmaal makkelijk twintig graden bedragen. In South Dakota kunnen allerlei extreme weersomstandigheden voorkomen zoals zeer sterke wind, zwaar onweer, sneeuwstormen, ijsregens en tornado’s. South Dakota ligt in het gebied waar deze soms desastreuze wervelwinden regelmatig voorkomen. Men noemt dit gebied Tornado Alley.

Klimaatinformatie van plaatsen in South Dakota
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor South Dakota is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Aberdeen
Huron
Pierre
Rapid City
Sioux Falls
     

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat South Dakota vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Pierre en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in South Dakota.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari -3 -15 6 6 n.v.t.
februari 0 -11 6 6 n.v.t.
maart 6 -5 7 8 n.v.t.
april 15 1 8 9 n.v.t.
mei 22 7 10 11 n.v.t.
juni 28 13 11 10 n.v.t.
juli 32 17 12 9 n.v.t.
augustus 31 15 11 8 n.v.t.
september 25 9 9 7 n.v.t.
oktober 17 3 7 5 n.v.t.
november 7 -5 5 6 n.v.t.
december -1 -12 5 6 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Pierre. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in South Dakota.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over South Dakota
de officiële site van South Dakota
South Dakota toerisme
wikipedia
... meer South Dakota

climate of South Dakota

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact