klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Texas (Verenigde Staten van Amerika)
Het in het zuiden van de Verenigde Staten gelegen Texas is na Alaska de grootste staat van de VS wat betreft oppervlakte. Met meer dan twintig miljoen inwoners is Texas na California ook de grootste staat wat betreft inwoneraantal. In Texas vind je dan ook zes steden die meer dan een half miljoen inwoners tellen, waarvan Houston, San Antonio en Dallas het aantal van één miljoen inwoners zelfs ruim overtreffen.

Texas kent een tweetal klimaatsoorten. Het grootste deel van Texas heeft een warm zeeklimaat (type Cfa volgens de klimaatclassificatie van Köppen) met warme zomers en milde winters. Het westen van Texas heeft dankzij de vrij geringe hoeveelheden neerslag een warm steppeklimaat (Type Bsh). Zo valt er in El Paso slechts 225 millimeter neerslag per jaar (langjarig gemiddelde), terwijl dit in het uiterste oosten van Texas op kan lopen tot maar liefst zestienhonderd millimeter aan regen. Wat betreft de gemiddelde jaartemperatuur zie je juist een verloop van noord naar zuid, waarbij in het noorden de koelste regio is met een gemiddelde jaartemperatuur van 11 tot 14 graden. De meeste warme regionen vind je in het zuiden, waar de gemiddelde jaartemperatuur tot rond de 25 graden Celsius ligt. Texas kent soms zeer wispelturig weer, waarbij er redelijk veel van de langjarige klimaatgemiddeldes afgeweken wordt. Texas heeft ook te maken met soms zeer extreem weer. Dankzij het warme klimaat kan het kwik in de zomer naar zeer hoge waardes oplopen. Met name in het uiterste westen en uiterste zuiden kan het met regelmaat veertig graden of warmer worden. Ook in de grote steden is het in de zomer geregeld onaangenaam warm. Texas heeft door de ligging aan de Golf van Mexico een (relatief kleine) kans op orkanen. Als het al voorkomt dat een tropische storm met orkaankracht Texas bereikt dan verliest de orkaan vaak veel van zijn kracht op het moment dat hij land bereikt. Er zijn echte uitzonderingen zoals in augustus 2017 toen de zware orkaan Harvey Texas vol trof. Houston stond daarna deels onder water, er zijn tientallen doden gevallen en de schade bedroef tientallen miljarden dollars.

Een mogelijk nog groter probleem vormen de extreem zware onweersbuien die voor kunnen komen in Texas. De noordelijke helft van Texas vormt samen met de staat Louisiana het begin van Tornado Alley, een groot gebied waar onweer de bron vormt van tornado’s. Met een gemiddelde van 139 tornado’s per jaar is Texas de staat waar de allermeeste tornado's in de Verenigde Staten voorkomen.

Klimaatinformatie van plaatsen in Texas
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Texas is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Abilene
Amarillo
Austin
Beaumont
Brownsville
College Station
Corpus Christi
Dallas
El Paso
Fort Worth
Harlingen
Houston
Killeen
Laredo
Lubbock
McAllen
Midland
Odessa
San Angelo
San Antonio
Tyler
Victoria
Waco
Wichita Falls

 

Klimaatcijfers
Verspreid over de staat Texas vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen.
De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Austin en kunnen niet als gemiddelde voor de staat gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Texas.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 15 3 5 7 n.v.t.
februari 17 5 6 7 n.v.t.
maart 22 10 7 7 n.v.t.
april 26 15 7 7 n.v.t.
mei 29 19 7 9 n.v.t.
juni 33 22 10 7 n.v.t.
juli 35 23 10 5 n.v.t.
augustus 35 23 10 6 n.v.t.
september 32 20 8 8 n.v.t.
oktober 28 15 7 6 n.v.t.
november 22 9 6 7 n.v.t.
december 17 5 5 7 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is geldig voor de stad Austin. Raadpleeg voor meer nauwkeurige klimaatinfo de pagina's over specifieke bestemmingen in Texas.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Texas
de officiële site van Texas
Texas toerisme
wikipedia
winterzon in Texas
... meer Texas

climate of Texas

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact