klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Washington D.C. (Verenigde Staten)
Washington D.C. is de hoofdstad van de Verenigde Staten van Amerika. De letters D.C. staan voor District of Columbia waarmee het federale district benoemd wordt dat uit de stad Washington bestaat. Officieel geen staat, maar ook niet behorend tot een andere staat en zeker niets te maken met de staat Washington die in het uiterste noordwesten van de V.S. ligt. In Washington vind je het Witte Huis en het Capitool. Net buiten Washington D.C., in de staat Virginia, ligt het Pentagon.
Washington D.C. heeft een warm zeeklimaat (type Cfa volgens de Kppen klimaatclassificatie). De zomer zijn warm; de winters zijn vrij mild en Washington kent echt vier seizoenen, die soms vrij snel over kunnen gaan in elkaar.
Op jaarbasis is Washington DC goed voor 999,5 millimeter neerslag, waarvan ongeveer een derde in de vorm van sneeuw valt. Januari en februari zijn goed voor ieder ongeveer 13 centimeter aan sneeuw per maand. Op jaarbasis valt er gemiddeld een laag van 42 centimeter sneeuw.

Vanwege het feit dat de stad bijna tweehonderd kilometer landinwaarts ligt kan het in de winter wel vrij gemakkelijk matig gaan vriezen gedurende de nacht terwijl het kwik dan overdag weer naar (ruim) boven het vriespunt oploopt. Tijdens koude periodes die vooral voorkomen onder invloed van poollucht uit het noorden kan het flink koud worden. Temperaturen van min twintig graden of zelfs nog lager zijn zeer goed mogelijk. De diepterecords liggen op temperaturen van rond de min 26 graden in januari en februari. Soms komt er extreme sneeuwval voor zoals in februari 2010, waarbij tientallen centimeters in combinatie met sneeuwstormen (blizzards) het dagelijks leven vrijwel geheel lam leggen in D.C.

In de zomermaanden is het vrij warm in D.C.; de dagtemperaturen komen in juli en augustus gemiddeld uit op 30-31 graden. Tijdens warme periodes die vooral ontstaan als er droge warme lucht uit het zuiden of westen aangevoerd wordt kunnen de thermometers oplopen tot ruim boven de 35 graden. Het warmterecord voor Washington D.C. ligt op 41 graden Celsius. warmte is echter iets wat vrijwel het hele jaar voor kan komen. Zelfs in de wintermaanden kunnen temperaturen tussen de 20 en 25 graden gemeten worden. In het voorjaar zijn tropische dagen (minimaal 30 graden) geen uitzondering.

Het weer in Washington D.C. is wispelturig. Grote temperatuursverschillen binnen vrij korte periode en een onvoorspelbaar patroon in de neerslag maken het werk van de weermannen en -vrouwen zo leuk in deze stad. Gemiddeld valt er per maand 70 tot 110 millimeter neerslag, maar maanden waarin het dubbele valt zijn geen uitzondering. Ook kunnen er extreem droge periodes voorkomen, vooral in het late voorjaar kan het soms wekenlang droog blijven. Gemiddeld telt de stad per jaar zo'n 115 dagen met neerslag die redelijk verspreid liggen over het jaar. Jaren met slechts 80 of juist het dubbele aantal regendagen komen ook voor. Washington is een stad waar de gemiddeldes absoluut geen garantie voor de toekomst bieden.

Vanaf juli tot en met begin december is er kans op orkaanactiviteit in de regio. De kans dat Washington D.C. door een storm met orkaankracht te naken krijgt is klein. Groter is de kans dat de stad te maken krijgt met restanten van orkanen of tropische depressies, waarbij er nog steeds sprake kan zijn van venijnige wind en zware regenval. De vernietigende kracht van een orkaan ontbreekt dan echter.

Betaal niet teveel voor je hotel
De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Washington DC. Wil je in n keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Washington DC. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kun boeken voor jouw reisdata!

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de plaats Washington D.C.:

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 5 -4 5 11 n.v.t.
februari 7 -3 6 10 n.v.t.
maart 13 2 7 11 n.v.t.
april 19 7 8 10 n.v.t.
mei 24 12 8 11 n.v.t.
juni 29 18 9 10 n.v.t.
juli 31 20 9 13 n.v.t.
augustus 30 20 8 10 n.v.t.
september 26 15 7 8 n.v.t.
oktober 20 9 7 8 n.v.t.
november 14 4 5 9 n.v.t.
december 8 -1 4 10 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Washington D.C.
bezienswaardigheden Washington
District of Columbia (D.C.)
Washington prikbord
Washington startpagina
White House
wikipedia
... meer Washington D.C.

climate of Washington DC

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact