klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Vietnam
De Socialistische Republiek Vietnam, vrijwel altijd kortweg aangeduid als Vietnam, is een land gelegen in het zuidoosten van Azië. Het langgerekte land heeft in het oosten een kustgebied langs de Zuid-Chinese Zee (aan de Golf van Tonkin), in het noorden grenst het aan China en in het westen aan Laos en Cambodja. Vietnam is met bijna honderd miljoen inwoners één van de meestbevolkte landen ter wereld, die vooral woonachtig zijn in de laagvlaktes van Vietnam. In het noorden het je een laagvlakte rondom de delta van de Rode Rivier en in het zuiden heb je een grotere laagvlakte die onder andere de uitmondingen van de Mekongrivier bevat. In de moessonperiode is de Mekongdelta regelmatig het toneel van overstromingen als gevolg van zware regenval in Laos, Cambodja en Vietnam zelf.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Vietnam
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Vietnam is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Con Dao
Da Lat
Dà Nang
Hanoi
Ho Chi Minh Stad
Hoi An
Hue
Nha Trang
Phan Thiet
Phu Quoc
Sapa
   

Klimaattypes
Vietnam heeft voor het grootste deel te maken met een tropisch savanneklimaat (type Aw), met in de laagvlaktes een tropisch moessonklimaat (type Am) en in het uiterste noorden een warm chinaklimaat. In het zuiden zorgt de zuidwestmoesson in de periode mei tot november voor grote hoeveelheden neerslag, die lokaal in sommige maanden oplopen naar vierhonderd millimeter gemiddeld (langjarige gemiddeldes). Tijdens langere periodes met zware buien kan rivier de Mekong buiten haar oevers treden en zorgen voor overstromingen. Het kustgebied ten oosten van de Annamese bergketen staat juist onder invloed van de noordoostmoesson, die met name in de maanden oktober en november voor meer neerslag zorgt.

 

Temperaturen
Het zuiden heeft te maken met vrij constante temperaturen die overdag tussen de 30 en 36 graden liggen gedurende het hele jaar. ‘s Nachts komt de temperatuur zelden onder de twintig graden. Het noordelijke deel van het land, waar onder andere hoofdstad Hanoi ligt, heeft een klimaat dat wel duidelijke verschillen in temperatuur kent. In de zomermaanden is het ook hier tropisch warm, maar in de winter is het overdag gemiddeld ‘slechts’ 20 tot 24 graden terwijl de minimumtemperatuur met 10 tot 17 graden een stuk lager ligt dan in het zuiden. In het hooggebergte, zowel in het zuiden rondom Da Lat als in het noorden richting de grens met China kan de temperatuur op de hoogste pieken dalen tot rond of zelfs onder het vriespunt in de winter.

Orkanen
Vanaf mei tot en met december is er in Vietnam kans op orkanen. De grootste kans op tropische depressies die zich tot orkaankracht ontwikkelen is er in de periode juli tot en met oktober. De ligging aan de Zuid-Chinese Zee maakt het land kwetsbaar voor tropische stormen. Helaas is Vietnam dan ook regelmatig in het nieuws vanwege schade en slachtoffers als gevolg van een tropische storm of orkaan.

TIP: Vietnam voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Vietnam dan kun je op de website Vietnam voor beginners enorm veel goede informatie over Vietnam halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de geschiedenis van Vietnam, eten en drinken in Vietnam, vervoer in Vietnam, de bezienswaardigheden van Vietnam, het weer in Vietnam en alles over rondreizen in Vietnam.

Ontdek Vietnam!
Als je een vakantie naar Vietnam wilt boeken is een rondreis de meest ideale manier om een zo gevarieerd mogelijke indruk van dit prachtige land te krijgen. Of je nou een groepsrondreis boekt of een individuele rondreis maakt, een beter manier om zoveel mogelijk in één vakantie te ontdekken bestaat er niet. Reisorganisatie Fox heeft een aantal mooie rondreizen door Vietnam in hun programma staan. Binnen een tijdbestek van pakweg 17 tot 25 dagen maak je kennis met één van de meest fascinerende Aziatische landen. Voor gezinnen met kinderen zijn er speciale familierondreizen, waarbij er met de samenstelling en de intensiteit rekening gehouden wordt met de kinderen. Voor je naar Vietnam vertrekt moet je nog wel even je Vietnam visum regelen. Dat kun je simpel online doen bij een Nederlands visumbureau zoals e-visums.
Bekijk alle Vietnam rondreizen die Fox aanbiedt

Klimaatcijfers
Verspreid over Vietnam vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Hanoi en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Vietnam.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 20 14 3 11 n.v.t.
februari 20 15 2 12 n.v.t.
maart 23 18 2 15 n.v.t.
april 28 22 4 14 n.v.t.
mei 32 25 6 15 n.v.t.
juni 33 26 6 15 n.v.t.
juli 33 26 6 16 n.v.t.
augustus 32 26 6 17 n.v.t.
september 31 25 6 14 n.v.t.
oktober 29 22 5 11 n.v.t.
november 25 19 5 8 n.v.t.
december 22 16 4 6 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Hanoi. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Vietnam moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Vietnam
beste reistijd zonvakantie Vietnam
bijzondere plaatsen in Vietnam
Vietnam bezienswaardigheden top 10
Vietnam fotoreportage
Vietnam informatie
Vietnam reisadvies
Vietnam reisinformatie
Vietnam voor beginners
Vietnam vakantienieuws
visum voor Vietnam
wikipedia
winterzon in Vietnam
... meer Vietnam

climate of Vietnam

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact