klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Wales
Wales kent volgens het Kppen-systeem een gematigd zeeklimaat (types Cfb) met relatief milde winters, vrij koele
zomers en neerslag gedurende het hele jaar, echter met de meeste neerslag in de wintermaanden.
Het ruige landschap met veel bergen, heuvels en dalen zorgen voor een prachtig samenspel van natuur en weerselementen. Omdat Wales vrij regenachtig is en vorst niet zoveel voorkomt krijg je een karakteristiek landschap met groene heuvels die deels bebost zijn , afgewisseld met ruige bruine en grijze hellingen.
Door de veelvuldig aanwezige westelijke aanvoer van depressies is Wales een land waar redelijk wat neerslag valt. De hoeveelheden op jaarbasis variren van zo'n 800 tot 1000 millimeter per jaar langs de kust tot ongeveer drieduizend millimeter in natuurpark Snowdonia dat in het noordwesten ligt. Daarmee behoort dit natuurpark tot n van de natste gebieden van het Verenigd Koninkrijk en zelfs van heel Europa. De periode oktober tot en met maart is natter dan de zomermaanden. Hoe verder je landinwaarts gaat, des te groter het contrast wat betreft de totale neerslaghoeveelheden wordt binnen n jaar.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Wales
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Wales is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Bangor
Cambrian Mountains
Cardiff
Newport
Snowdonia National Park
Swansea
     

Invloed van zee
De aanvoer van relatief warm zeewater zorgt ervoor dat het langs de kusten van Wales niet zo snel vriest in de winter. Het zeewater is dan nog steeds ongeveer 9 tot 10 graden Celsius, waardoor het een opwarmend effect heeft voor de kustplaatsen van Wales. Door de redelijke grote tegenstellingen in de zeetemperatuur en de landtemperatuur hebben wolken en mist wel veel kans om voor een zeer grijs weerbeeld te zorgen in Wales. In het binnenland is een hele week zonder een straaltje zonneschijn zeer goed mogelijk. Door temperatuursverschillen en de aanvoer van depressie over de Atlantische Oceaan kan de wind flink aantrekken, waarbij de hogere gelegen delen van Wales de hardste wind voor de kiezen krijgen.
In de zomermaanden zorgt het zeewater ervoor dat het juist niet zo heet kan worden in Wales. Door de ligging buiten het vasteland van Europa is de kans al minder klein dat er zeer warme lucht in de zomermaanden vanuit het oosten of zuiden tot aan Wales komt. Als het wel gebeurt heeft het zeewater vrijwel altijd een verkoelende werking, waardoor het boven land niet zo warm wordt zoals het een paar honderd kilometer zuidwaarts in het binnenland van Frankrijk wel kan worden.

Koele zomermaanden
De zomers in Wales zijn gemiddeld iets koeler dan in Nederland. De zee koelt duidelijk wat af, maar ook is er in dit gebied veel minder kans op grote hogedruksystemen die voor een aanvoer van zeer warme lucht kunnen zorgen. In Wales is er vaak sprake van lagedrukgebieden in de nabije omgeving of juist hogedrukgebieden een stuk ten oosten van Wales waardoor de lucht over het zeewater aangevoerd wordt. gevolg is afvlakking van de echte warmte en een toenemende kans op neerslag en wolken.

Zon
Wales zal nooit de boeken ingaan als een echte zomerzonbestemming. Niet alleen zijn de temperaturen niet hoog genoeg, ook het aantal uren zonneschijn vallen bitter tegen als je het vergelijkt met populaire bestemmingen voor zonvakanties. Het zuidwesten is met ongeveer 1700 zonuren op jaarbasis nog redelijk zonnig, maar hier speelt helaas ook de vrijwel altijd aanwezige wind van zee de zonaanbidders parten. In het bergachtige binnenland is het een stuk minder zonnig. Hier houdt het bij ongeveer 1100 tot 1200 zonuren per jaar vaak al op. In de donkerste jaren blijft op sommige plekken de totaalbalans aan het eind van het jaar zelfs onder de duizend uur steken.

Winter
De winters in Wales zijn redelijk mild. Langs de kust vriest het niet vaak, maar is zeker in de periode december tot en met maart nachtvorst maar ook lichte vorst overdag mogelijk. In het binnenland is die kans een stuk groter, zeker op de hoogste bergtoppen die op ongeveer een kilometer boven de zeespiegel liggen. Ook sneeuw komt hier veel meer voor, in de bergen sneeuwt het gemiddeld ongeveer 25 tot 35 dagen per jaar. Topper op het gebied van sneeuwval is wederom Snowdonia, het natuurpark dat in de winter daarom toch regelmatig haar naam eer aandoet.
Het zuidwesten krijgt het minste te maken met sneeuwval, hier heb je ongeveer 6 tot 10 sneeuwdagen per jaar. De hoeveelheid is dan meestal beperkt tot maximaal enkele centimeters, terwijl er in de bergen een pak sneeuw kan vallen van tientallen centimeters binnen n etmaal. Niet te vergelijken met de Alpen, maar zelfs wintersport is mogelijk in Wales. De meeste skipistes moeten het vooral doen met kunstsneeuw, maar wie geluk heeft kan skin of snowboarden op echte sneeuw.
Een ongemak waar je in Wales last van kunt hebben zijn sneeuwstormen. Sneeuwval in combinatie met een harde, vaak vlagerige wind, zorgen voor veel overlast en gevaarlijke situaties voor het verkeer.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor de kustgebieden van Wales gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: iets koeler langs de noordelijke kust; iets zonniger in het zuidwesten en iets warmer in het zuidoosten.
Alle hogere gebieden in het binnenland van Wales zijn enkele graden koeler, minder zonnig en beduidend natter.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 8 2 2 19 10
februari 7 2 2 15 9
maart 9 3 4 17 9
april 11 4 5 14 10
mei 15 7 6 13 11
juni 19 10 7 13 13
juli 20 12 6 12 15
augustus 20 12 6 14 16
september 18 10 5 14 16
oktober 14 8 3 17 15
november 10 5 2 18 13
december 8 3 2 20 11
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor een groot deel van Wales, er zijn echter wel wat afwijkingen. In de bergen is er iets meer kans op winters weer, minder kans op warm weer, meer kans op langdurige neerslag en een lagere zonzekerheid. Het zuidwesten van Wales is iets zonniger en heeft iets minder kans op winters weer of langdurige neerslag.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Wales
Wales informatie
Wales reisinformatie
Wales startpagina
Wales toerisme
wikipedia
... meer Wales

climate of Wales

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact