klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Wallis en Futuna
W
allis en Futuna, officieel Territorium van de Wallis en Futuna Eilanden geheten, is een Frans overzees gebiedsdeel gelegen in de Grote Oceaan. Het land bestaat uit twee eilandengroepen: Wallis in het noordoosten met daaromheen zo’n twintig eilandjes en de Hoornse Eilanden in het zuidwesten waarvan de eilanden Futuna en Alofi de belangrijkste twee zijn. De eilanden kennen een tropisch regenwoudklimaat met jaarlijks 2500 tot 3000 millimeter regen, vrijwel constant tropische temperaturen overdag en twee seizoenen. Het verschil tussen de twee seizoen zit hem vooral in de hoeveelheid neerslag. Vanaf mei tot en met oktober is er sprake van een droger seizoen, waarbij de gemiddelde neerslagsom per maand lager ligt dan tijdens het nattere seizoen dat loopt van november tot en met april.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Wallis en Futuna
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Wallis en Futuna is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Alofi
Futuna
Matâ'utu
Wallis
   

Temperaturen
De gemiddelde maximumtemperatuur in Wallis en Futuna bedraagt het hele jaar ongeveer 29-30 graden Celsius. De relatieve luchtvochtigheid die tijdens het natte seizoen hoger ligt (gemiddeld 82-85 procent tegenover 75 tot 82 procent tijdens het drogere seizoen) zorgt ervoor dat de belevenis van de warmte anders is tijdens het natte seizoen. Het kan dan met name in de avonduren erg klam aanvoelen. Gedurende de nacht daalt het kwik zeer langzaam. De laagste temperatuur binnen het etmaal wordt tegen zonsopkomst gemeten. Het is dan normaliter ongeveer 22 tot 25 graden Celsius.

 

Orkanen
Wallis en Futuna ligt in een zone waar orkaanactiviteit voorkomt. Dergelijke tropische stormen kunnen zich in de periode december tot mei ontwikkelen boven het relatief warme zeewater van de Grote Oceaan. Behalve enorme windsnelheden is er vaak ook sprake van veel regen indien een orkaan de eilanden van Wallis en Futuna bereiken. Voorbeelden hiervan zijn tropische storm Fran in 1992 (556,70 millimeter in Maopoopo) en Val in het jaar 1975 (291,2 millimeter in Hihifo). Topper is de cycloon Raja die in 1986 zorgde voor maar liefst 674,9 millimeter regen. Dat is ongeveer evenveel als er gemiddeld in een heel jaar in Nederland valt.

Klimaatcijfers
Verspreid over Wallis en Futuna vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Matâ'utu en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Wallis en Futuna.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 24 5 19 29
februari 31 24 6 18 29
maart 30 24 6 19 29
april 30 24 6 14 29
mei 30 24 6 11 29
juni 30 24 7 8 28
juli 29 24 7 8 28
augustus 29 23 7 7 28
september 29 24 7 9 28
oktober 30 24 6 11 28
november 30 24 6 10 29
december 31 24 5 15 29
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Matâ'utu. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Wallis en Futuna moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Wallis en Futuna
Wallis en Futuna informatie
Wallis en Futuna informatie
Wallis en Futuna reisinformatie
Wallis en Futuna toerisme
wikipedia
winterzon informatie
... meer Wallis en Futuna

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact