klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Westelijke Sahara
De Westelijke Sahara is een gebied in het westen van Afrika dat geen land maar een betwist gebied is. Nadat het bijna een eeuw land een kolonie van Spanje is geweest heeft Marokko het gezag over het gebied overgenomen in het jaar 1975. Marokko ziet de Westelijke Sahara dan ook als de zuidelijke provincie(s) van het land Marokko. Een tweede partij die claimt dat dit gebied hen toebehoort is de Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS). Deze republiek wordt door enkele tientallen landen erkend. Feitelijk besturen zij het oostelijke deel van het gebied.
De Westelijke Sahara vormt een van de meest droge en onherbergzame gebieden op aarde. Hier heerst een warm woestijnklimaat met langs de kust gematigde temperaturen als gevolg van relatief koel zeewater dat ervoor zorgt dat serieuze hitte in de kustgebieden weinig voorkomt.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Westelijke Sahara
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Westelijke Sahara is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Boujdour
Dakhla
Laayoune
Smara
     

Heet en droog
Neerslag komt in de Westelijke Sahara vrij weinig voor. In de zuidelijke regionen wil er wel eens regen vallen, maar in het droge noorden blijft het aantal neerslagdagen beperkt tot 5 tot 20 dagen per jaar waarin er in totaal slechts zon twintig tot honderd millimeter regen per jaar valt. Het droge klimaat gaat gepaard met landinwaarts soms vrij hoge temperaturen. De droge hitte zorgt er daar voor dat het landschap vooral bestaat uit zand en rotsen. Langs de kust kan er vocht voorkomen die het gevolg is van mist die vanaf zee het land binnendrijft.

 

Sirocco
Een vervelend natuurverschijnsel in de Westelijke Sahara is de sirocco die hete en droge lucht het gebied inblaast die vol zand en stof zit. Deze vanuit de Sahara afkomstige wind beperkt het zicht aanzienlijk, irriteert de luchtwegen en zorgt ervoor dat het zeer onaangenaam is op het moment dat deze wind waait. De naam voor de sirocco die hier heerst is Harmattan.

Klimaatcijfers
Verspreid over Westelijke Sahara vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Laayoune en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Westelijke Sahara.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 20 12 7 3 n.v.t.
februari 22 14 8 3 n.v.t.
maart 24 15 8 1 n.v.t.
april 25 15 9 1 n.v.t.
mei 26 16 9 1 n.v.t.
juni 28 18 9 1 n.v.t.
juli 31 20 9 1 n.v.t.
augustus 32 21 9 1 n.v.t.
september 30 20 8 0 n.v.t.
oktober 28 18 8 2 n.v.t.
november 24 16 7 2 n.v.t.
december 21 14 7 3 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Laayoune. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Westelijke Sahara moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Westelijke Sahara
Westelijke Sahara informatie
Westelijke Sahara informatie
Westelijke Sahara reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer Westelijke Sahara

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact