klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Wit-Rusland
Wit Rusland (Belarus) is n van de meest oostelijke landen van Europa. De republiek wordt omringd door de Baltische Staten, Rusland, Oekrane en Polen. Wit-Rusland heeft een gematigd landklimaat, type Dfb volgens het Kppen-Geiger klimaatsysteem. Wit-Rusland is relatief vlak en voor een groot deel bedekt met bossen (ongeveer veertig procent). Het hoogste punt van het land is Dzyarzhynskaya Hara met een hoogte van 345 meter boven de zeespiegel. Deze heuvel is onderdeel van de Minsk Heuvels, die zich uitstrekken vanaf de hoofdstad Minsk in westelijke richting tot aan Polen en in noordelijke richting tot zon honderdtwintig kilometer boven Minsk.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Wit-Rusland
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Wit-Rusland is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Brest
Gomel
Hrodna
Mahiljow
Minsk
Pinsk
Silichy Ski Resort
Vitebsk
   


Warme zomers

Wit-Rusland kent redelijk warme zomers, waarbij de gemiddelde dagtemperatuur uitkomt tussen de twintig en vijfentwintig graden Celsius. De zomer breekt relatief vroeg aan omdat er in het voorjaar vrij weinig invloed is van een afkoelende effect door nabijgelegen zeen. Na een relatief koele maart is er in april nog sprake van een overgangsmaand waarna mei vrij zonnig en warm is. De gemiddelde maximumtemperatuur stijgt van 2 tot 4 graden half maart naar gemiddeld 18 tot 21 graden eind mei. Na mei stijgt de gemiddelde temperatuur nog maar geleidelijk en neemt de kans op regen toe. De zomermaanden in Wit-Rusland zijn niet alleen de warmte maanden, maar ook de natste maanden van het jaar. In juni, juli en augustus valt er gemiddeld zon 70 tot 85 millimeter neerslag per maand, waarbij het heuvelachtige gebied in centraal Wit-Rusland beduidend meer neerslag registreert dan het vlakkere zuidelijke deel van het land en het noordelijke grensgebied met Rusland.

Regen en sneeuw
Op jaarbasis wordt er in Wit-Rusland tussen de ruim vijfhonderd (zuiden en noorden) en een kleine zevenhonderd millimeter neerslag per jaar gemeten. Wit-Rusland kent geen uitgesproken natte of droge seizoenen, hoewel de zomermaanden gemiddeld natter zijn dan de andere maanden. In millimeters valt er in het winterseizoen het minste neerslag, maar omdat hiervan het overgrote deel in de vorm van sneeuw valt lijkt dit niet zo. Wit-Rusland telt per jaar maar liefst 75 tot 125 dagen met sneeuw. Gedurende de periode december tot en met maart (en soms ook nog april) is het land vrijwel continu bedekt met een sneeuwlaag. Tijdens milde winters kan deze periode korter zijn of zelfs onderbroken worden door een korte periode van dooi.

Winter in Wit-Rusland
De winters zijn vrij koud met matige tot soms strenge vorst in de nacht en overwegend lichte vorst overdag. In de periode december tot en met maart telt Wit-Rusland gemiddeld 112 dagen met vorst en maar liefst 88 ijsdagen, waarbij de temperatuur helemaal niet boven het vriespunt uitkomt. Tijdens strenge winters kan het aantal ijsdagen oplopen tot ruim boven de honderd en milde winters tellen nog altijd minimaal zon veertig tot zestig dagen met het hele etmaal vorst. Omdat Wit-Rusland vrij vlak is, zijn de wintersport mogelijkheden zeer beperkt. Sinds 2005 telt het land echter wel een ski resort: Silichy. Dit skigebied ligt op zon dertig kilometer van hoofdstad Minsk en kan per dag zon duizend skirs verwerken. Het skiseizoen loopt hier van december tot en met maart (afhankelijk van of er sneeuw ligt).

Klimaatcijfers
Verspreid over Wit-Rusland vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden als gemiddelde voor Wit-Rusland. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Wit-Rusland.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari -4 -10 2 18 n.v.t.
februari -2 -9 3 15 n.v.t.
maart 3 -5 4 15 n.v.t.
april 11 2 6 13 n.v.t.
mei 19 8 8 13 n.v.t.
juni 21 11 9 14 n.v.t.
juli 22 13 8 15 n.v.t.
augustus 22 12 8 13 n.v.t.
september 17 8 6 14 n.v.t.
oktober 10 3 3 14 n.v.t.
november 3 -1 1 18 n.v.t.
december -1 -6 1 21 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde indicatie voor Wit-Rusland. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Wit-Rusland moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Wit-Rusland
reisinformatie Wit-Rusland
startpagina Wit-Rusland
vakantienieuws Wit-Rusland
wikipedia over Wit-Rusland
world factbook
... meer Wit-Rusland

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact