klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Zambia
Zambia is een land gelegen in het zuiden van Afrika. Zambia grenst niet aan zee maar is omsloten door de landen Angola, Botswana, Congo-Kinshasa, Malawi, Mozambique, Namibië, Tanzania en Zimbabwe. Het land ligt op een hoogte van 329 tot 2301 meter boven de zeespiegel waarbij de Zambezi rivier het laagste punt vormt en de Mafinga Heuvels met 2310 meter het hoogste punt. Het landschap is een variatie aan plateaus, heuvels, bassins en rivieren. Dankzij het aanwezige water en de hoogteverschillen krijg je hier te maken met prachtige natuurverschijnselen zoals de indrukwekkende Victoria watervallen waar het water van de Zambezi over een hoogte van maar liefst honderd meter naar beneden klettert. Het klimaat van Zambia zorgt voor fraaie variaties in flora en fauna. Een toenemend aantal toeristen heeft Zambia inmiddels ontdekt als een rustig maar zeker ook zeer fraai alternatief voor populaire bestemmingen zoals Namibië en Mozambique.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Zambia
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Zambia is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Livingstone
Lusaka
Mansa
Mfuwe
Mongu
Ndola

 

Klimaatzones
Zambia heeft vooral te maken met een warm chinaklimaat dat zich over vrijwel het hele land uitstrekt. Bij dit klimaattype valt de meeste neerslag in de zomer en is de natste maand minimaal tien keer zo nat als de droogste maand in de winter. In het noorden van Zambia is er vanwege iets lagere temperaturen als gevolg van hoger gelegen gebieden sprake van een gematigd chinaklimaat. Het westelijke deel van Zambia dat grenst aan Angola is beduidend warmer. Hier heerst een tropisch steppeklimaat (type Aw). In het zuidwesten, ter hoogte van de Victoria Falls, is er sprake van een overgang naar een warm steppeklimaat.

 

Nat seizoen
Zambia kent een nat seizoen dat gelijk loopt met de klimatologische zomer. Vanaf eind oktober nemen de neerslagkansen toe en de maanden december, januari en februari verlopen ronduit nat. In maart neemt de hoeveelheid neerslag af waarna in de loop van april de droge winter zich aankondigt. De meeste neerslag valt in het noordelijke deel van Zambia. Zo kent Kasama maar liefst 4 maanden waarin de gemiddelde hoeveelheid regen per maand ruim boven de tweehonderd millimeter uitkomt. Het natte seizoen zorgt ook voor een afnemend aantal uren zonneschijn per dag. Zo is de winter met gemiddeld 10 uur zonneschijn per dag aanzienlijk zonniger dan de zomer waarin het gemiddeld 4 tot 7 uur per dag zonnig is.

Klimaatcijfers
Verspreid over Zambia vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Lusaka en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Zambia.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 26 17 6 17 n.v.t.
februari 27 17 6 16 n.v.t.
maart 28 16 7 10 n.v.t.
april 26 15 9 3 n.v.t.
mei 25 11 9 0 n.v.t.
juni 23 10 9 0 n.v.t.
juli 23 9 9 0 n.v.t.
augustus 26 11 10 0 n.v.t.
september 29 14 10 0 n.v.t.
oktober 31 18 9 2 n.v.t.
november 30 18 8 8 n.v.t.
december 27 17 6 17 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Lusaka. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Zambia moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Zambia
Zambia informatie
Zambia informatie
Zambia reisinformatie
Zambia startpagina
Zambia toerisme
wikipedia
winterzon vakantie in Zambia
... meer Zambia

climate of Zambia

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact