klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Zimbabwe
De Republiek Zimbabwe ligt in het zuiden van het continent Afrika en stond vroeger bekend onder de naam Rhodesië. Het landschap van Zimbabwe bestaat uit een viertal reliëfniveaus. Centraal in Zimbabwe ligt het Hoogveld van het Bergland van Matabele. In deze zone die op een hoogte tussen de 1200 en 1500 meter ligt bevindt zich hoofdstad Harare. Rondom het Hoogveld ligt het Middenveld dat een hoogte kent van 900 tot 1200 meter. In het aan de grenzen van Zimbabwe gelegen Lageveld liggen de bekkens van de Zambezi, de Sabi en de Limpopo. In het zuidoosten liggen de Matobo Heuvels die het hoogste gebied binnen Zimbabwe vormen. Ongeveer een achtste deel van het gebied is het populaire natuurgebied Matobo National Park. Zimbabwe kent een mix van subtropische klimaten. Het zuidwesten en de laagst gelegen delen in het zuidoosten kennen een warm steppeklimaat. Het centrale deel van het Bergland van Matabele kent een gematigd chinaklimaat, de rest van het land valkt in te delen als een warm chinaklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Zimbabwe
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Zimbabwe is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bulawayo
Gweru
Harare
Kariba
Mutare
Victoria watervallen
 

Droog seizoen
Zimbabwe kent een duidelijk droog seizoen dat vrijwel gelijk loopt met de klimatologische winter. Vanaf mei tot medio oktober zijn de neerslagkansen in grote delen van Zimbabwe klein tot zeer klein. Alleen in het oostelijke gebied dat grenst aan Mozambique wil er gedurende de winter wel wat regen vallen. Lokaal liggen de gemiddelde neerslagcijfers rond de 3 tot 5 neerslagdagen per maand met een totale maandelijkse neerslagsom van ongeveer tien tot twintig millimeter. In de rest van Zimbabwe is het dan nagenoeg helemaal droog. De periode half oktober tot en met april is het natte seizoen. De maandelijkse hoeveelheid neerslag loopt dan in de natste maanden op tot tegen of zelfs boven de tweehonderd millimeter.

 

Temperaturen
De zomermaanden zijn de warmste maanden in Zimbabwe. Op de meeste plekken in Zimbabwe loopt de gemiddelde maximumtemperatuur snel op zodra de winter voorbij is. Op het moment dat Zimbabwe onder sterke invloed komt van de Intertropische convergentiezone neemt de kans op neerslag flink toe en regent het gemiddeld ongeveer de helft van de dagen. Door de neerslag en het afnemend aantal uren zonnig weer wordt de temperatuur iets getemperd. Pas zodra de winter in aantocht is daalt de thermometer verder wat dan vooral in de nachtelijke uren merkbaar is.

Klimaatcijfers
Verspreid over Zimbabwe vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Harare en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Zimbabwe.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 26 16 7 17 n.v.t.
februari 26 16 6 15 n.v.t.
maart 26 14 7 10 n.v.t.
april 25 12 8 6 n.v.t.
mei 24 9 9 2 n.v.t.
juni 22 6 9 1 n.v.t.
juli 22 5 9 1 n.v.t.
augustus 24 7 10 1 n.v.t.
september 27 10 10 1 n.v.t.
oktober 29 13 9 4 n.v.t.
november 28 15 8 10 n.v.t.
december 26 16 6 16 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Harare. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Zimbabwe moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Zimbabwe
Zimbabwe informatie
Zimbabwe informatie
Zimbabwe reisinformatie
Zimbabwe startpagina
Zimbabwe toerisme
wikipedia
winterzon vakantie Zimbabwe
... meer Zimbabwe

climate of Zimbabwe

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact