klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Zuid-Afrika
Zuid-Afrika heeft verschillende klimaatzones. Het noorden, westen en grote stukken van het centrale deel van Zuid-Afrika hebben te maken met relatief warme klimaatzones zoals een warm woestijnklimaat (noordwesten), warm steppeklimaat (noorden), koud woestijnklimaat (westen en delen van midden van het land) en een koud steppeklimaat (zuidelijke binnenland). De types volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificaties zijn BWh, BWk, BSh en BSk.
In het oosten en langs de kust vind je voornamelijk land- en zeeklimaten zoals het gematigd savanneklimaat (Type Cwa), het gematigde chinaklimaat (type Cwb) en in mindere mate het koele chinaklimaat (type Cwc). Langs de kusten vind je zeeklimaten van de types Cfa (warm) en Cfb (gematigd). Grote delen van Zuid-Afrika worden door veel andere sites op één hoop gegooid en als subtropisch klimaat omschreven. Niet helemaal terecht omdat in grote delen van het binnenland de temperatuur in de wintermaanden te laag ligt om aan die classificatie te voldoen.

Rondreizen door Zuid-Afrika
Wil je wat meer van Zuid-Afrika zien dan is een rondreis een ideaal middel om dat doel te bereiken. Je kunt een eigen rondreis uitstippelen, een auto huren en vervolgens accommodaties boeken, maar je kunt ook deelnemen aan een georganiseerde rondreis. Ga op safari, ontdek de wijngebieden van Zuid-Afrika, bezoek Kaapstad en doe de Tuinroute. Alles kan in het veelzijdige Zuid-Afrika. Voor een Zuid-Afrika rondreis kun je onder andere terecht bij Fox Verre Reizen. Je kunt hier rondreizen met gegarandeerd vertrek boeken en met SGR-garantie.
Bekijk de Zuid-Afrika rondreizen van Fox

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Zuid-Afrika
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Zuid-Afrika is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Benoni
Bloemfontein
Calvinia
Durban
East London
George
Hoedspruit
Johannesburg
Kaapstad
Kimberley
Knysna
Krugerpark
Langebaan
Nelspruit
Pietermaritzburg
Pilanesberg
Plettenbergbaai
Polokwane / Pietersburg
Port Elizabeth
Pretoria
Richardsbaai
 
Rustenburg
Sandton
Skukuza
Somerset West
Soweto
Stellenbosch
Sun City
Tembisa
Underberg
Welkom

Tegenovergestelde seizoenen
Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. Als het bij ons zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. Herfst bij ons is lente in Zuid-Afrika en omgekeerd. In onze koude wintermaanden is het in Zuid-Afrika zomer. Als winterzonbestemming kun je in Zuid-Afrika daarom uitstekend terecht. Wie echter op safari wil gaan moet er rekening mee houden dat het tijdens de lokale zomermaanden natter en groener is in de meeste natuurparken. De bomen en struiken staan vol blad en de grassen kunnen zo hoog groeien dat veel dieren ineens moeilijk te spotten zijn.

Winter
Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. Landinwaarts is 's nachts vorst en sneeuw mogelijk, zeker in de hoger gelegen gebieden. Overdag lopen de temperaturen dan echter meestal weer op naar waarden van tegen de twintig graden. In het noordoosten is het in de winter het warmste. Het Krugerpark heeft in de koelste maanden nog altijd gemiddelde maximumtemperaturen van rond de 26-27 graden. 's Nachts kan het dan wel redelijk afkoelen tot enkele graden boven het vriespunt.
Wie in de winter een strandvakantie wil houden in Zuid-Afrika is aangewezen op de kustplaatsen van de regio Kwazulu/Natal. Door de warme golfstroom blijft het zeewater hier aangenaam warm met temperaturen tussen de 21 en 24 graden. Ook de luchttemperaturen van ruim twintig graden en een groot aantal zonne-uren maken een verblijf langs deze kust gedurende de Afrikaanse winter tot een aangename vakantie.

Zomer
Het zomerseizoen in Zuid-Afrika loopt van december tot en met februari. In het noordwesten is het dan heet. In het woestijngebied grenzend aan de oostelijke kant van Namibië lopen de temperaturen overdag gemakkelijk op tot zo'n 34 tot 38 graden. Ook in het uiterste noorden, tegen de grens met Zimbabwe aan, kan het flink heet worden. Het Krugerpark is in deze periode ook zeer warm (ruim dertig graden overdag) in combinatie met een redelijke kans op regen en een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid. In deze periode zijn ook de malariamuggen actief in het oosten van Zuid-Afrika. Het malariaseizoen loopt van oktober tot en met mei en beslaat de oostelijk strook  vanaf het drielandenpunt Botswana-Zimbabwe-Zuid Afrika tot en met halverwege het kustgebied tussen Swaziland en Durban. Het Krugerpark is hierbij inbegrepen en is daarmee het enigste grote natuurpark van Zuid-Afrika met het risico op malaria.

Orkanen
Bang voor orkanen hoef je in Zuid-Afrika niet te zijn. De orkaanactiviteit in de regio bereikt eigenlijk nooit Zuid-Afrika. Tropische stormen en depressies worden opgevangen door Madagaskar of bereiken ten noorden van Zuid-Afrika het Afrikaanse vasteland bij de kusten van Mozambique en Tanzania.
Tornado's behoren wel tot de mogelijkheden. In de zomermaanden november, december en januari is er in de regio's Kwazulu/Natal en Gauteng een redelijke kans op deze allesverwoestende wervelwinden.

Golfstroom
De westkust van Zuid-Afrika heeft te maken met een koude golfstroom uit zuidwestelijke richting, de Benguelastroom. De aanvoer van relatief koel zeewater uit de koudere gedeeltes van de Atlantische Oceaan zorgt voor tempering van de temperaturen langs de kusten rondom de Zuidkaap en een hogere kans op neerslag in de lokale wintermaanden.
Langs de oostkust staat een warme golfstroom uit noordelijke richting. De Agulhasstroom voert relatief warm zeewater langs de kusten van Mozambique naar Zuid-Afrika. In de regio Kwazulu/Natal is het daarom ook in de wintermaanden nog aangenaam warm.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens kunnen als een gemiddelde voor Zuid-Afrika gezien worden. Lokaal zijn afwijkingen uiteraard mogelijk, zeker op het gebied van mogelijke neerslaghoeveelheden.
Klimaatinformatie voor specifieke streken of plaatsen wordt op de aparte klimaatpagina's van Zuid-Afrikaanse plaatsen gegeven.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 18 9 10 23
februari 29 17 8 9 23
maart 26 15 8 9 22
april 23 13 8 8 21
mei 21 10 7 7 20
juni 20 8 7 5 19
juli 19 5 8 4 18
augustus 20 6 8 5 18
september 22 9 8 8 19
oktober 23 12 8 9 19
november 26 14 9 11 21
december 29 17 9 11 22
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Zuid-Afrika, waarbij aangetekend moet worden dat er aanzienlijke verschillen kunnen voorkomen tussen de verschillende regio's, mede bepaald door de ligging (noord-zuid), hoogte en of de plaats landinwaarts of langs de kust ligt.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Zuid Afrika
beste periode zonvakantie Zuid-Afrika
winterzon in Zuid-Afrika
Zuid Afrika bezienswaardigheden
Zuid-Afrika reisinformatie
Zuid-Afrika reizen
Zuid-Afrika tips
... meer Zuid-Afrika

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact