klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van West-Kaap (Zuid-Afrika)
De provincie West-Kaap beslaat het zuidwestelijke deel van Zuid-Afrika. West-Kaap behoort tot de meest geliefde vakantiebestemmingen van het land, vooral omdat het de meest diverse regio is. Je vind hier prachtige stranden, indrukwekkende bergen, geweldige steden, prachtige stukken natuur en de beste wijngebieden van het hele Afrikaanse continent. De Tuinroute die door West-Kaap loopt behoort tot de mooiste autoroutes ter wereld. De biodiversiteit is ook enorm. Zo kun je hier pinguns en zeerobben in het wild zien, maar ook bavianen, struisvogels, dassies, olifanten en krokodillen. Hoogtepunt voor velen is het spotten van de bultrugwalvis. Deze enorme zeedieren laten zich geregeld in de buurt van Hermanus zien. Geliefde plekken onder toeristen zijn Kaapstad, volgens velen de leukste stad van Zuid-Afrika, en de Kaappunt.

De enorme diversiteit aan landschappen en de ligging tussen twee oceanen in, zorgt ervoor dat het weer binnen de provincie West-Kaap een aantal totaal verschillende gezichten laat zien. Hierdoor is er sprake van verschillende klimaattypes en in de bergachtige gebieden een aantal microklimaten. Deze microklimaten hebben een enorme invloed op de landbouw en wijnteelt. West-Kaap is erg vruchtbaar, maar je moet goed opletten wat je waar verbouwt omdat het weer veel invloed heeft op de uiteindelijke oogst.

De klimaatstatistieken kunnen op korte afstand flink uiteenlopen. Je zult dit zeker ervaren op het moment dat je gaat rondreizen door West-Kaap. Zo mag de internationale luchthaven van Kaapstad rekenen op ongeveer 500 tot 550 millimeter neerslag per jaar, terwijl het nabijgelegen Kirstenbosch National Botanical Garden veel natter is met een jaarlijkse gemiddelde neerslagsom van bijna 1400 millimeter. Hemelsbreed bedraagt de afstand tussen deze twee plekken slechts 18 kilometer. In de bergen valt geregeld sneeuw in de winter, terwijl aan de kust vorst en sneeuw een zeldzaamheid zijn. Wie vanuit Kaapstad tijdens een relatief koele zomerdag (20-22 graden) naar de wijngebieden rond Franschhoek rijdt, die kan daar ineens geconfronteerd worden met een hete zomermiddag met temperaturen van 35 graden Celsius. Je hebt dan ongeveer 80 kilometer afgelegd.

Meer klimaatinformatie
Voor de volgende plaatsen in West-Kaap is specifieke klimaatinformatie beschikbaar:
George
Kaapstad
Knysna
Langebaan
Plettenbergbaai
Somerset West
Stellenbosch

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden alleen voor Kaapstad. Voor andere bestemmingen in de provincie West-Kaap gelden andere klimaatstatistieken.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 26 16 11 6 19
februari 27 15 10 5 18
maart 25 14 9 5 18
april 23 12 7 8 17
mei 19 9 6 11 17
juni 18 8 5 14 16
juli 17 7 6 12 15
augustus 17 8 7 13 15
september 19 9 7 10 15
oktober 21 11 9 9 16
november 23 12 10 5 17
december 24 14 11 4 18
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over West-Kaap
De Kaap in 12 uur
wikipedia
... meer West-Kaap

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact